WMO U GENEVI IZABRAO NOVOG PREDSJEDNIKA

Tekst: R. F.

Foto: WMO

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) izabrala je u četvrtak, 13. lipnja 2019. na zasjedanju Kongresa u Genevi njemačkog kandidata Gerharda Adriana kao predsjednika Svjetske meteorološke organizacije na mandat od četiri godine. Gerhard Adrian je predsjednik njemačke meteorološke službe (Deutscher Wetterdienst). Osim predsjednka, WMO je izabrao Celeste Saulo, ravnateljicu Argentinske nacionalne meteorološke službe (SMN) za prvu potpredsjednicu. Nadalje, Albert Martis, ravnatelj Odjela za meteorologiju u Curacaou, izabran je za drugog potpredsjednika WMO, a Agnes Lawrence Kijazi, ravnateljica meteorološke agencije Tanzanije, izabrana je za treću potpredsjednicu dok je Petteri Taalas iz Finske ponovno imenovan za glavnog tajnika WMO-a na još četiri godine, inače na funkciju koju obnaša od 2016. godine. Osim funkcije glavnog tajnika WMO-a Petteri Taalas glavni je ravnatelj i za klimatske promjene pri Ujedinjenim narodima u Genevi.

Gospodin Gerhard Adrian predsjedat će sjednicama Kongresa i Izvršnog vijeća koje će se održati za vrijeme njegovog mandata te voditi i koordinirati aktivnosti WMO-a. Osim toga, izdavati će smjernice glavnom tajniku UN-a glede ispunjavanja njegovih dužnosti. Gospodin Gerhard Adrian stupa na dužnost  14. lipnja 2019. godine, a naslijedio je Davida Grimesa, voditelja meteorološke službe Kanade za okoliš i klimatske promjene. Gospodin Grimes je odslužio dva četverogodišnja mandata kao predsjednik WMO.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon