WMO OBJAVIO REKORDNI PORAST STAKLENIČKIH PLINOVA U ATMOSFERI

Tekst: M. Š.

Foto: WMO

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) sa sjedištem u Genevi kao mjerodavni glas Ujedinjenih nacija o vremenu, klimi i vodama, objavila je u ponedjeljak, 25. studenog 2019. priopćenje o razini stakleničkih plinova koji zadržavaju toplinu u atmosferi, a iz kojeg su vidljive nove rekordno visoke razine. Nastavak dugoročnog trenda porasta razine stakleničkih plinova u atmosferi Zemlje znači da će se buduće generacije suočiti sa sve snažnijim utjecajima klimatskih promjena, uključujući porast temperature, ekstremnije vremenske uvjete, nedostatak vode, podizanje razine mora i poremećaje morskih i kopnenih ekosustava.

Porast razine CO2 zabilježen 2018. godine u odnosu na 2017. vrlo je blizu porastu zabilježenom 2017. godine u odnosu na 2016. i nešto je viši od prosjeka za proteklo desetljeće. Globalne razine CO2 prešle su značajnu i simboličnu razinu iz 2015. godine. Da podsjetimo, CO2 se u atmosferi zadržava stoljećima, a u oceanima još duže.

Koncentracije metana i dušikova oksida također su rasle više nego u prošlom desetljeću, pokazuju opažanja mreže Globalnog programa motrenja atmosfere, čije se postaje nalaze, između ostalog, u nepristupačnim područjima Arktika, planinskim područjima i na tropskim otocima.

Priopćenje Svjetske meteorološke organizacije o koncentraciji stakleničkih plinova u atmosferi dostupno je u cjelosti na službenim internetskim stranicama WMO: https://public.wmo.int/en/media/press-release/greenhouse-gas-concentrations-atmosphere-reach-yet-another-high

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon