WMO OBJAVIO IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR ZA 2020. GODINU

Tekst: Panopticum/WMO

Foto: D. Palčić

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je finalni izbor od 14 fotografija za svoj kalendar za 2020. godinu među kojima su tri iz Hrvatske. Autori fotografija iz Hrvatske su Aleksandar Gospić, Miroslava Novak i Danijel Palčić (naslovna fotografija).

Klima i voda, bio je slogan Svjetskog meteorološkog dana 2020., a ujedno i tema fotografskog natječaja WMO-a na koji je do 14. kolovoza 2019. pristiglo iz cijelog svijeta preko 1100 fotografija . WMO je izbor proveo u dva kruga. U prvom je ocjenjivački sud odabrao 75 fotografija i dao ih na direktno glasanje putem društvenih mreža, gdje je zastupljenost autora iz Hrvatske bila velika – čak njih 11. Broj pristiglih fotografija iz Hrvatske kao i broj direktnih glasova svjedoče koliko je velika hrvatska zajednica ljubitelja meteorologije. Iako je u drugom krugu ocjenjivački sud WMO-a uzeo u obzir ocjene na društvenim mrežama, umjetnički dojam te maštu, morao se rukovoditi i načelom geografske zastupljenosti što je razlog zašto su se u kalendaru našle samo tri fotografije iz Hrvatske. Kalendarom za 2020. godinu WMO će obilježiti svoju 70. godišnjicu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon