WEEKEND MEDIA FESTIVAL ILI WEEKEND MAFIA FESTIVAL?

Tekst: D. Margetić/Panopticum

Foto: Dusko Marusic/Pixsell

U nedjelju, 25. rujna 2022. završio je jubilarni Weekend Media Festival, (WMF) koji je po 15. put održan u prostorima stare Tvornice duhana u Rovinju. Prema službenom završnom priopćenju za medije, organizatori su se pohvalili vrhunskim panelima i imenima predavača pa sve do noćnih tuluma kojima su dominirale zvijezde iz tzv. regiona.

Povodom tog medijskog događaja oglasio se istraživački novinar Domagoj Margetić zanimljivim javnim komentarom na društvenim mrežama koji u nastavku teksta u cijelosti prenosimao, i to kako slijedi:

“Weekend Media Festival pokrenula je Adris Grupa u trenutku kad smo razotkrivali međunarodni organizirani kriminal povezan s vrhom Adris Grupe. Pa smo ga interno mi koji smo razotkrivali organizirani kriminal i korupciju u mračnim poslovima Adris Grupe nazivali – Weekend Mafia Festival. Jer se zapravo radilo inicijalno o projektu Adris Grupe da kroz promotivne projekte i programe kupi šutnju medija. I u tome su uspjeli. Samo smo mi rijetki, pritom mislim na Denisa Latina, kolegu Oreča i sebe, razotkrivali mafijaške poslove Adris Grupe. Otkrivali smo međunarodni šverc cigareta, otkrivali smo kako je Vlada omogućila ilegalni carinski terminal unutar same Adris Grupe da se prikriva krijumčarenje, otkrivali smo nezakonitu pretvorbu i privatizaciju TDZ-a, TDR-a i još mnogo toga. Na kraju krajeva, zbog naših istraživanja pao je i tadašnji šef Carine Mladen Barišić. Drugi su uživali na vikendima i u plaćenim povlasticama duhanske mafije. I tako sve do danas. I onda takvi ispadaju veliki novinari i slobodni mediji, a mi ispadamo nitko i ništa. Neka vama bude baš tako kako jest. Živjeli!”

Slučajno ili ne, posljednjeg dana WMF-a u medijima se pojavila vijest kako je studija Oxford Economicsa pokazala je da je tijekom prošle godine BAT hrvatskom BDP-u pridonio s 1,3 milijarde kuna, odnosno da je ukupno BAT-ovo poslovanje u RH generiralo čak 0,4 posto hrvatskog BDP-a. Također je navedeno kako svako radno mjesto u BAT-u omogućuje još tri radna mjesta u drugim sektorima u RH. Osim toga, spomenuta studija je utvrdila da je u pet godina od preuzimanja TDR-a BAT postao jedan od najvećih investitora u Hrvatsku, odgovoran za petinu stranih investicija u zemlju u tom razdoblju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon