VUKOVAR POSTAJE SVE ATRAKTIVNIJA TURISTIČKA DESTINACIJA

Tekst: Alma Radoš

Foto: Miroslav Šlafhauzer

Vukovar je u 2022. godini ostvario pet posto više noćenja nego pretpandemijske 2019., a prema najavama postaje sve atraktivnija destinacija s trendom turističkog rasta koji se nastavlja i ove godine. Da je Vukovar jednako atraktivan bez obzira na godišnje doba, potvrđeno je lani i na Danima hrvatskog turizma gdje je bio među prve tri najuspješnije kontinentalne destinacije gradskog turizma.

Prema posljednjim podacima, ukupno sa školskim ekskurzijama Vukovar je ostvario 39.569 dolazaka, što je čak 243,15 posto više te 65.866 noćenja, odnosno 139,97 posto više nego 2021. – iznimni su turistički rezultati grada Vukovara za prošlu i odlična uvertira u ovu godinu te potvrda da je Vukovar među najpoželjnijim destinacijama na kontinentu.

Novi turistički sadržaji

Kada je riječ o turističkim brojkama bez školskih ekskurzija, u ljepotama grada smještenog dijelom u Slavoniji, a dijelom u Srijemu zabilježen je porast od 43,81 posto u dolascima i 32,75 posto u noćenjima. Naime, 2022. Vukovar je posjetilo ukupno 16.565 gostiju, a ostvareno je 36.437 noćenja, dok je godinu ranije zabilježeno 11.519 dolazaka i 27.448 noćenja. U ukupnoj strukturi gostiju prevladavaju domaći sa 75 posto, a od stranih najviše je bilo gostiju iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Italije, Poljske, Mađarske, Bugarske…

Odlična potražnja rezultirala je i novom ponudom. U 2022. otvoreno je i devet novih smještajnih objekata od čega su tri kuće za odmor. Taj je trend nastavljen i ove godine, u siječnju su otvoreni kuća za odmor i apartman pa danas Vukovar raspolaže s 1.066le žaja.

Dunav, kao jedan od najjačih aduta kontinentalne Hrvatske, prošle je godine bio odredištem brojnih ljubitelja riječnog kruzinga. U vukovarsku luku uplovilo je 305 kruzera s 29.607 putnika, najviše iz SAD-a i s njemačkog govornog područja.

Vodotoranj u Vukovaru je zabilježio najveći broj posjetitelja i rast od 32,78 posto u odnosu na 2021., a a što se tiče posjeta memorijalnim mjestima i atrakcijama, grad se vraća na brojke od prije korone. Osim toga, sve je više posjetitelja manifestacija i festivala, od Vinkova, Vukovarskog lutkarskog proljeća do Festivala glumca, Vukovar film festivala, Etno sajma i Adventa.

Muzej vučedolske kulture

Mjerenje kvalitete i zadovoljstva gostiju kroz projekt integralnog upravljanja destinacijom – IQM Destination Vukovar – pokazalo je da je ukupno zadovoljstvo gostiju Vukovara u 2022. bilo iznimno visoko a na online platformama više od 6 tisuća gostiju ostavilo je recenzije, potvrdivši to u komentarima i ocjenama.

Najbolje su ocijenjene turističke atrakcije a među njima je i Muzej vučedolske kulture koji je prošle godine dobio dvije međunarodne nagrade. Zbog svoje aktivne uloge u obrazovanju svih dobnih skupina društva i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine, Europska komisija dodijelila mu je Oznaku europske baštine. Europsku nagradu Destinacija održivog kulturnog turizma 2022 u kategoriji Promocija europske baštine mladim posjetiteljima muzeju je dodijelio European Cultural Tourism Network sa sjedištem u Bruxellesu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon