VUČIĆ & RAFALE: FRANCUSKI MEDIJI NEGIRAJU NAVODE VEČERNJEG LISTA

Tekst: Panopticum

Foto: Pamfleti

Povodom srbijanske nabave francuskih vojnih zrakoplova Rafala medijskim bedastoćama koje je hrvatskoj javnosti uoči Vučićeve posjete Parizu plasirao Jutarnji list i ostali mediji u Hrvatskoj, pozivajući se na HINA-u vijest pridružio se u srijedu, 10. travnja 2024. i Večernji list s Vučićevim monologom nakon sastanka s predsjednikom Republike Francuske. Naslov teksta “Vučićev izbor odgovor je Hrvatskoj: od Macrona kupuje 12 aviona Rafale” objavljen u VL sugerira čitateljima kao je kupovina modernih franacuskih vojnih zrakoplova gotova stvar iako to naprosto nije točno. Naime, francuski vojni portal Meta-defense.fr objavio je tekst odmah nakon završenog posjeta Vučića Parizu, dakle istoga dana, u kojem pišu da ništa nije potvrđeno, da o toj nabavi isključivo govori srpski predsjednik i da zbog toga ugovor ostaje upitan jer postoje uvjeti s Francuske strane koji zasad nisu poznati javnosti.

Također, VL je 10. travnja 2024. objavio članak pod naslovom “Srbijanski analitičar za Večernji: Rafali neće doći do 2034., ovo je Vučićev trik približavanja NATO-u” u kojem se šira hrvatska javnost želi uvjeriti da Vlada RH, odnosno Andrej Plenković nisu znali kad je RH potpisala ugovor s Francuskom da će i Srbija nabaviti iste vojne zrakoplove. Kako je poznato, Srbija je objavila kupnju vojnih zrakoplova Rafale odmah poslije, odnosno nakon što je Hrvatska potpisala ugovor, što znači da su pregovori počeli prije. Zar Plenković i čelnik SOA to nisu znali?

U nastavku prilažemo internetsku poveznicu na aktualni članak s francuskog portala Meta-defense.fr pod naslovom “Rafale in Serbia: a strategic and historic contract for France and Dassault within 2 months” autora Fabrice Wolfa kojim se u potpunosti demantiraju glorificirani napisi Večernjeg lista.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon