VRHOVNI SUD: KALMETINA PRESUDA IDE NA POPRAVNI

Tekst: Panopticum

Foto: Z. D./M. V.

Vrhovni sud ukinuo je u ponedjeljak, 19. rujna 2022. oslobađajuću presudu bivšem HDZ-ovom ministru Božidaru Kalmeti kojem će se, zajedno sa trojicom suradnika, ponovno suditi u kraku afere Remorker u kojoj je bio optužen da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Najviši sud RH je donio odluku o ponovnom suđenju prihvativši u cijelosti žalbe nekadašnjeg Kalmetinog državnog tajnika Milivoja Mikulića, koji je također bio i u Upravi Hrvatskih autocesta (HAC), bivšeg čelnika HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepka Bobana i nekadašnjeg člana Uprave Viadukta Damira Kezelea.

Podsjetimo, sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda, kojim je predsjedala Gordana Mihela Grahovac, nepravomoćno je prije tri godine osudilo Mikulića na tri godine zatvora, dok je Boban osuđen na dvije godine. Kezele je osuđen na tri i pol godine, a sva trojica su nepravomoćnom presudom morala vratiti nezakonitu imovinsku korist.

Naime, prvostupanjski sud je, suprotno tvrdnjama iz Uskokove optužnice, zaključio da Kalmeta nije organizirao grupu za izvlačenje novca u kojoj su uz njega i trojicu nepravomoćno osuđenih, po tvrdnjama tužiteljstva, bili i oslobođeni državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković, čelnici građevinskih tvrtki Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić. Međutim, Vrhovni sud potvrdio je oslobađajuću presudu u odnosu na bivše šefove HAC-a Juricu Prskala i Marija Lovrinčevića.

Bivši ministar i dugogodišnji zadarski gradonačelnik je od početka odbacivao optužbe i tvrdio da je žrtva političkog progona. No, optužnicom u aferi Remorker su bila obuhvaćena i trojica pokajnika koji su prije početka suđenja priznali nedjela i nagodili se s tužiteljstvom. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket  te nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar koji je još u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je, poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg šefa Nadana Vidoševića koji je, zasad, nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon