VOLVO GRADI TVORNICU U SLOVAČKOJ 100 KM OD UKRAJINSKE GRANICE

Tekst: F. R.

Foto: Volvo AG

Prema riječima slovačkog ministra gospodarstva Richarda Sulíka Slovačka je uspjela u natjecanju za megainvesticiju tvrtke Volvo. Naime, slovački ministar gospodarstva je prvi kontakt s predstavnicima Volva imao u lipnju 2021. godine, kada je reagirao na vijest da proizvođač automobila traži lokaciju za izgradnju još jedne tvornice u Europi.

Za razliku od Hrvatske koja do danas nije uspjela privući niti jednu značajnu stranu investiciju poticaji koje je ponudila vlada Slovačke također su bili jedan od ključnih čimbenika u odluci da se tvornica švedskog proizvođača automobila smjesti u na istoku zemlje. Volvu nije smetalo to što se buduća tvornica nalazi samo 100 km od ukrajinske granice jer vjeruju da će se do tada ratni sukob i kriza završiti.

Planirana investicija je u visini od 1,18 milijardi eura, a slovačka vlada će pomoći stranom investitoru s novčanim iznosom od 267 milijuna eura. To će biti treća tvornica Volva u Europi uz one u Ghentu u Belgiji i Torslandu u Švedskoj.

Buduća tvornica Volva biti će smještena u Košicama koje nude dobru logističku i prometnu vezu s ostatkom Europe te pristup velikoj mreži dobavljača automobilskih komponenti koji imaju svoje brojne tvornice u Slovačkoj ili susjednoj Mađarskoj. U budućoj tvornici Volvo će otvoriti novih 3.300 radnih mjesta, a oko nje će se paralelno stvoriti novi klaster tvrtki poput onih koji su nastali na zapadu Slovačke, te će se još značajno povećati broj radnih mjesta. Nove prilike za posao mogle bi također motivirati Slovake koji žive u inozemstvu da se vrate kući.

U skladu s ciljem tvrtke do 2025. godine nova tvornica automobila Volvo će imati klimatski neutralne proizvodne procese i koristiti isključivo klimatski neutralnu energiju. S njim proizvođač automobila cilja na najviše globalne standarde energetske i ekološke učinkovitosti. Prema dostupnim informacijama Volvo u Slovačkoj neće montirati vozila sa motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Gradnja tvornice počet će 2023., a prvi bi automobili mogli sići s proizvodnih linija 2026. godine. Planirani kapacitet tvornice je 250 tisuća automobila godišnje. Osim toga, još nije poznato koji će se modeli proizvoditi u Slovačkoj. O tome će investitor odlučiti u kasnijim fazama pripreme nove tvornice. Međutim, predstavnici tvrtke Volvo isključili su mogućnost preseljenja proizvodnje u Slovačku iz pogona koji već postoje. Za kraj tek da podsjetimo, trenutni kapacitet Volva u Europi doseže proizvodnju oko 600.000 automobila godišnje.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon