VOJNI ZRAKOPLOVI SAAB GRIPEN FAVORITI NA NATJEČAJU MORH-A

Tekst: Panopticum

Foto: Saab

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) priopćilo je u srijedu, 11. studenog 2020. kako je počeo proces evaluacije pristiglih ponuda za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova, nakon što su ponuditelji dostavili svoje konačne ponude.

Međutim, iako MORH dok traje proces evaluacije i odabira najbolje ponude ne može s detaljnim podacima izlaziti u javnost, neslužbeno se ipak može saznati kako su vojni zrakoplovi Gripen grupacije Saab iz Švedske veliki favoriti za konačni odabir višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ). Inače, proces donošenja odluke na državnoj razini krenuti će početkom 2021. godine, a uključuje mišljenje Odbora za obranu Hrvatskog sabora, zatim Vijeća za obranu, a završno i Odluku Vlade o najpovoljnijoj ponudi.

Da podsjetimo, ponude za višenamjenske borbene zrakoplove dostavile su SAD za novi zrakoplov F-16 Block 70, zatim Država Izrael uz odobrenje proizvođača u SAD za rabljeni F-16 Block 30, Kraljevina Švedska za novi Saabov zrakoplov JAS-39 C/D Gripen i Francuska Republika za rabljene zrakoplove tip Rafale.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon