VODNJAN OSVJETLIO KAŽUNE

Tekst: R. F.

Foto: TZ Vodnjan

Početkom ovogodišnje turističke sezone na ulazu u Vodnjan s autoceste, odnosno iz smjera Bala, dobrodošlicu u grad kažuna zaželjeti će vam kameni divovi, sada vidljivi i noću. Trudom TZ Vodnjan na ovaj način osim turističke, skreće se pozornost svim posjetiteljima i na kulturno-povijesnu baštinu hrvatske Istre.

Grad Vodnjan broji najveću koncentraciju kažuna na Mediteranu. Neke procjene govore da na tom prostoru ima otprilike 2 tisuće kažuna čime bi Vodnjan s ponosom mogao nositi titulu „Grada Kažuna“.Ovi hrvatski povijesni spomenici imaju sve karakteristike za upis na UNESCO-vu listu svjetskih zaštićenih spomenika kulture.

Kažuni, odnosno kamene poljske kućice već su stoljećima strukturalni elementi vodnjanskog ruralnog prostora. Nakon oblikovanja gradskog naselja, počela se obrađivati zemlja koju su poljoprivrednici trebali iskrčiti. Uredno i strpljivo djedovi su prenosili na rubove polja sav kamen na koji je njihov plug nailazio i odgrtao iz tla, slagali su ga geometrijskom preciznošću u suhovezu sitnom kamenom građom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon