VMOCS: BRAJDICA NAKON ISTEKA KONCESIJE TREBA BITI U SLUŽBI GRAĐANA RIJEKE A NE U INTERESU NEČIJEG KAPITALA

Tekst: Panopticum

Foto: Udruga PIO

U gradskoj vijećnici Rijeke, koja je bila skoro u potpunosti ispunjena, u ponedjeljak, 3. srpnja 2023. u popodnevnim satima održana je više nego zanimljiva panel rasprava u organizaciji Vijeća Mjesnog odbora Centar – Sušak o utjecaju rada kontejnerskog terminala na Brajdici na kvalitetu svakodnevnog života građana.

Naime, iako je terminal na Brajdici – AGCT planiran tek kao privremeno rješenje pretvoren je jednosmjernim političkim odlukama, a ne mišljenjem struke, u trajno na štetu brojnih stanovnika Rijeke koji žive u blizini tog prometnog objekta. Unatoč tome, nitko iz grada Rijeke kao i Lučke uprave nije došao na panel iako su bili pozvani, opravdavajući se nedostatkom vremena.

Podsjetimo, građani Sušaka se dugi niz godina žale na buku koja stiže s terminala, kao i na svjetlosno zagađenje koje stvaraju brojni reflektori. Ovi problemi naročito su izraženi tijekom ljeta, kada su u prozori stanovnika na Sušaku otvoreni a zbog goleme količine reflektora stanovništvu tog dijela Rijeke noć je pretvorena u dan. Uz ta dva problema jedan od uočenih problema je i gubitak vrijednosti nekretnina na tom području, tako da su na taj način stanovnici oštećeni u slučaju da žele prodati stan ili neku drugu nekretninu.

Upravo zbog tih problema koje muče građane, Vijeće Mjesnog odbora Centar – Sušak je organiziralo panel raspravu o utjecaju rada kontejnerskog terminala na Brajdici na kvalitetu svakodnevnog života građana sušačkog dijela Rijeke. U zaključku panela istaknuto je da skup nema namjeru da se luka odnosno kontejnerski terminal na Brajdici ukine, ali je cilj skupa da se ukaže svima kako bi trebalo raditi u skladu s zakonom, te da je riječ o privremenom terminalu, te da se nakon isteka koncesije taj dio luke pretvori u dio grada koji će biti u interesu i u službi stanovnika grada Rijeke, a ne u interesu nečijeg kapitala.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon