VLASNICI OBITELJSKIH I MALIH HOTELA ZADOVOLJNI MJERAMA VLADE

Tekst: A. Radoš

Foto: L. Hoffmann

Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela (OMH) pozdravlja najnoviji Vladin paket mjera kojima se fiksira cijena električne energije za razdoblje od 1. listopada ove godine do 31. ožujka 2023. godine. Za vlasnike obiteljskih i malih hotela to je znatno olakšanje u dijelu godine kada je potražnja smanjena, a poslovanje koje se još oporavlja od koronakrize, opterećeno znatnim poskupljenjima. Na šest mjeseci fiksirana cijena električne energije od 0,5295 kuna po kWh za kupce s polugodišnjom potrošnjom do 2500 kWh, za vlasnike obiteljskih i malih hotela znači da će moći raditi i preko zime. Naime, obiteljski i mali hoteli tijekom zimskih mjeseci rade s gubicima koje kompenziraju u glavnoj turističkoj sezoni.

Prema dostupnim podacima, vlasnici malih i obiteljskih hotela uglavnom potpadaju u kategoriju poduzetnika s polugodišnjom potrošnjom do 2500 kWh i njima će se struja obračunavati po jedinstvenoj tarifi od 0,5295 kuna po kWh, što je ista početna cijena koja vrijedi za kategoriju javnog i neprofitnog sektora. Za polugodišnju potrošnju iznad 2500 kWh određena je jedinstvena tarifa od 1,6176 kuna po kWh.

Podsjetimo, obiteljski i mali hoteli temelj su održivog razvoja turizma, u nekim destinacijama i jedini nositelji turističkog razvoja, promoviraju autohtono i lokalno, u prosjeku zapošljavaju 25 ljudi, a u Nacionalna udruga OMH okuplja nešto više od polovine od oko 450 malih obiteljskih hotela, koliko ih je registrirano u  Hrvatskoj. U udruzi se nadaju da će Vlada i nakon prestanka ovih mjera pronaći adekvatno rješenje vezano uz poskupljenje struje i tijekom sezone i na taj način omogućiti konkurentnost obiteljskih malih hotela.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon