VLADA U SABOR UPUTILA NOVI PRIJEDLOG ZAKONA O ELEKTRONIČKIM MEDIJIMA

Tekst: Panopticum

Foto: MK

Ministrica kulture i medija RH, Nina Obuljen Koržinek pojasnila je u četvrtak, 27. srpnja 2021. tko će biti odgovoran za govor mržnje u komentarima pod tekstovima na portalima, što će se regulirati novim zakonom o elektroničkim medijima koji je Vlada s današnje sjednice uputila u Sabor. Naime prema prijedlogu zakona, nakladnici elektroničkih publikacija će ubuduće imati obvezu registrirati sve svoje korisnike koji komentiraju tesktove, a u slučaju kršenja bilo kojeg zakona, tj. govora mržnje, biti će odgovorna osoba koja je to djelo počinila.

Međutim, kako nadalje ističe ministrica Obuljen Koržinek, u slučaju da portali izbjegnu ili ne žele registrirati svoje korisnike koji komentiraju, odnosno u slučaju da ne preuzmu obvezu jasnog označavanja odgovornosti, u tom slučaju odgovornost će biti na njima. Zaključno, ministrica kulture i medija očekuje da će se većina portala odlučiti na sustav registracije korisnika te da će to dovesti do razvoja i poticanja kvalitetnog novinarstva i povjerenja u medije. Pritom je napomenula da medijski zakoni ne obuhvaćaju reguliranje društvenih mreža, odnosno komentare na medijske sadržaje koji se objavljuju na društvenim mrežama. Kao što je poznato, preciznija regulacija društvenih mreža očekuje se u sljedećem razdoblju na globalnoj razini odnosno na razini EU.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon