VLADA RH: HRVATSKA DIPLOMACIJA JE ODRADILA LAVOVSKI POSAO U ZAMBIJI

Tekst: Panopticum

Foto: MVEP

Nakon što je zambijski sud u četvrtak, 1. lipnja 2023.oslobodio od optužbi osmero državljana RH koji su već nekoliko mjeseci u Zambiji, državna tajnica Vedrana Šimundža-Nikolić kao i ministar Marin Piletić izjavili su da će hrvatski državljani, među koje spadaju i djeca, što je brže moguće biti prebačeni u Hrvatsku.

O svemu se oglasila i vlada Republike Hrvatske, i to kako slijedi:

“Danas je Viši sud u Ndoli oslobodio 8 hrvatskih državljana, koji su proveli 6 mjeseci u Zambiji. Sutkinja je u svojoj odluci navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovine djecom, kao što nije dokazano niti da su dokumenti o posvojenju lažni.

Od trenutka njihovog pritvaranja pa do završetka sudskog postupka hrvatska država štitila je prava i interese svojih državljana. To smo činili pružajući im potrebnu konzularnu pomoć i štiteći njihovo pravo na pošteno i nepristrano suđenje i humano postupanje.

Pri tome smo poštovali – prije svega hrvatski Ustav, relevantne međunarodne propise, ali isto tako i zambijsko pravosuđe. Osim prava hrvatskih parova štitili smo i prava četvero djece, koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo. Djeca se, zajedno s roditeljima, vraćaju u Hrvatsku te im je potrebno osigurati što lakšu i bržu integraciju u naše društvo”.

Tek da podsjetimo, iako je ovaj međunarodni pravosudni slučaj sukobio mnoge političke aktere ipak je pokrenuo promjene u hrvatskom zakonodavstvu i sudskoj praksi koje imaju za cilj znatno otežati ili čak onemogućiti moguću eksploataciju afričke djece u Republici Hrvatskoj. Osim toga, politička šteta koju je pretpila platforma Možemo zasigurno će se odraziti na njihovom rejtingu u javnosti s konkretnim pokazateljima na prvim sljedećim izborima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon