VJETROELEKTRANA SENJ VEĆ DVIJE GODINE RADI BEZ UPORABNE DOZVOLE

Tekst: B. Matijević

Foto: L. Hoffmann

Najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj – VE Senj koja je u vlasništvu kineske državne kompanije Norinco International Cooperation – još uvijek nije ishodila uporabnu dozvolu i to zbog buke koju stvaraju vjetroagregati, doznaje FORBES Hrvatska, a od puštanja u probni rad te vjetroelektrane prošlo je već dvije godine. Naime, do sada je održano više tehničkih pregleda, a na jednom od njih su provjeravane isprave za ugradnju opreme, što je uključivalo provjeru razine buke koju proizvode vjetroagregati i ugrađena oprema. Zasad je nejasno koliko dugo vjetroelektrana Senj može biti u probnom radu.

VE Senj nije u sustavu poticaja nego od početka rada električnu energiju prodaje po tržišnim cijenama. Radi se o vjetroparku sa 39 vjetroagregata, svaki snage 4 megavata, odnosno elektrani koja ima ukupni kapacitet 156 megavata i prostire se na 65 četvornih kilometara. Od toga je 29 vjetroagregata na području Grada Senja, a 10 na području općine Brinje, pa te dvije lokalne zajednice imaju pravo na naknadu, ili rentu, za korištenje prostora. Ilustracije radi, renta VE Senj na godišnjoj razini gradu Senju iznosi oko 500.000 eura, odnosno minimalističkih 0,5% od prihoda VE Senj u 2022. godini.

Podsjetimo, VE Senj je najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj snage 156 megavata koju je u probni rad 2021. godine pustio premijer Andrej Plenković i predstavlja prvu kinesku investiciju u Hrvatskoj tešku oko 200 milijuna eura. U 2022. godini je tvrtka koja upravlja tom vjetroelektranom, Energija projekt sa sjedištem u Senju, imala prihod od 100 milijuna eura i dobit od 61,4 milijun eura. Poslovni podaci za 2023. godinu zasad nisu objavljeni.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon