VJEROVALI ILI NE, SREDNJI JADRAN BEZ METEO RADARA

Tekst: M. Šamanić

Foto: Crometeo

U četvrtak, 9. svibnja 2019. godine, svjedočili smo havariji ferryboota “Aurelia” kojem su otkazali motori za vrijeme jakog juga na srednjem Jadranu. O snazi juga govori podatak da je m/b Aureliju odpuhalo od krajnjeg zapada splitskog akvatorija, odnosno  do područja Dugog otoka. Dalmacija se u to vrijeme nalazila pod utjecajem ciklone, no baš nitko na svijetu nije mogao posadi Aurelije ili brodova koji su skrbili o sigurnosti broda u opasnosti dostaviti precizne meteorološke podatke iz jednostavnog razloga što najveći dio Dalmacije nije pokriven meteorološkim radarima. Možemo tek zamisliti da se navedena havarija dogodila uslijed snažne fronte pune konvektivnih oblaka i oluja kakva je pogodila Jadran prije nekoliko dana?

Meteorološki radar je nužnost i doslovno je sramota što je Republika Hrvatska  dopustila da u 21. stoljeću kao pomorska zemlja s razvijenim nautičkim turizmom nema moderne radare. Prema neslužbenim informacijama, sadašnje vodstvo DHMZ-a budi nadu da će se ovaj problem kroz projekt METMONIC konačno riješiti do konca 2021. godine, a na lokalno stanovništvo područja gdje bi se trebali postaviti radari trebalo bi putem javnosti apelirati da su meteo radari potpuno bezopasni za ljudsko zdravlje, a da su koristi od radara neprocijenjive.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon