VIS I KOMIŽA REKORDERI PO RODITELJSKIM NAKNADAMA ZA DJECU

Tekst: Panopticum

Foto: Unicef

Od hrvatskih gradova u njih 28 tijekom posljednjih nekoliko godina povećala su se sredstva za naknade bebama u visini od 100 posto, dok se u 7 gradova u Hrvatskoj ta sredstva uvećala za preko 200 posto. Apsolutni rekorder po povećanju izdvajanja za bebe u Hrvatskoj je grad Metković. Što se ukupnih sredstava za bebe tiče, najviše su ih, osim Metkovića, povećali u Obrovcu, Svetom Ivanu Zelini, Starom Gradu, Valpovu, Pločama, Murskom Središću, Čakovcu, Ogulinu i Virovitici. Međutim, najveće naknade za prvo dijete – po 10 tisuća kuna, dobivaju roditelji u Opatiji i Vrlici dok za drugo dobivaju po 15, a za treće i svako iduće po 20 tisuća kuna. Više od ova dva grada za 3. dijete isplaćuju Šibenik – po 21 tisuću kuna, Labin – 25 tisuća, Crikvenica – 30 tisuća, Stari Grad na Hvaru – 70 tisuća kuna, te Vis i Komiža u kojima roditelji za 3. dijete dobivaju 176, odnosno čak 220 tisuća kuna.

Ovogodišnji rekorder po povećanju naknade za 3. dijete je Stari Grad koji je od početka 2021. godine uvečao naknade 20 puta više nego što su bile u 2017., odnosno sa 3 tisuće su je povećali na 70 tisuća kuna. Preko deset puta naknadu za 3. dijete su povećali i u Pločama – sa 750 na 10 tisuća kuna, a Labin i Novska su također udeseterostručili – Labin sa 2.500 na 25.000, a Novska sa 1.000 na 10.000 kuna.

Gledajući ukupna izdvajanja za bebe, rekorder po naknadama je Slavonski Brod s isplaćenih 2,9 milijuna kuna, te Rijeka i Zadar sa po 1,8 milijuna. Slijedi Osijek a 1,65 milijun kuna, zatim Šibenik sa 1,38 milijun, Opatija sa 1,3 milijun te Samobor kao posljednji grad koji za naknade izdvaja preko milijun kuna. Među gradovima s najvećim izdvajanjem su još Čakovec, Belišće, Požega, Varaždin i Vukovar. U top 10 hrvatskih gradova koji po stanovniku izdvajanju za naknade za bebe su još Crikvenica, Vrlika, Slavonski Brod, Korčula i Krk.

Međutim, iako je ovaj vid financijske pomoći roditeljima itekako dobrodošao i da i simbolički puno govori o odnosu pojedinog grada u Hrvatskoj prema mladim obiteljima, demografska politika ne može se zasnivati na jednokratnim mjerama niti naknade za bebe govore o ukupnoj demografskoj politici nekog grada, odnosno države u cjelini.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon