VIRTUALNA IZLOŽBA TURKMENSKIH SAGOVA U MUZEJU MIMARA

Tekst: A. H.

Foto: G. V.

Muzej Mimara, kao i svake godine, sudjeluje u obilježavanju svjetskog Dana muzeja 18. svibnja. Ove godine, u otežanim uvjetima rada, Muzej djeluje u digitalnom obliku komunikacije s publikom i muzejskom temom “Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje”.

Tim povodom kreirana je virtualna izložba „Turkmenski sagovi u Muzeju Mimara“ koja predstavlja devet reprezentativnih predmeta iz Zbirke tekstila i sagova datiranih u 19. stoljeće. Autor izložbe je Krešimir Juraga koji ističe zanimljivost izloženih predmeta.

Virtulani posjet izložbi posjetitelje će povesti na putovanje u daleku Aziju, te pružiti zadovoljstvo doživljaja i upoznavanja umjetnosti turkmenskih plemena. Virtualna izložba biti će dostupna građanima u vremenskom periodu od 18. svibnja do 31. prosinca 2021. godine.

Dio Zbirke tekstila i sagova Muzeja Mimara čine sagovi i predmeti nastali tehnikom uzlanja čiji su autori pripadnici turkmenskog naroda, zbog čega se u literaturi oni označavaju kao turkmenski sagovi. Ovi predmeti nastali su u Turkestanu, području središnje Azije na kojem se ovaj, nekada nomadski narod, tijekom povijesti nastanio. I nakon što su većinom prihvatili sjedilački način života, turkmenska plemena Teke, Ersari, Jomudi, Sariki, Salori, Čodori i drugi, nastavili su izrađivati predmete u tehnici uzlanja poput sagova, opreme za šatore ili predmeta za pohranu, koji su ne samo izraz duge nomadske tradicije, već i plemenske pripadnosti budući da su pojedina plemena u svojim radovima koristila karakteristične motive, gülove, po kojima se oni i danas raspoznaju.

Osnovna misija Muzeja, čuvanje i obrada kulturne baštine, trajni je zadatak djelovanja i obveza prema jedinstvenoj vrijednosti umjetničke zbirke, kao i prema društvenoj zajednici. Muzej želi izlaganjem svojih umjetničkih predmeta i dalje oplemenjivati život ljudi, ovom prigodom, virtulanih posjetitelja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon