VINTAGEBY VINISTRA – U ZAGREBU 19 VINARA PREDSTAVILO 33 SORTE TERANA

Tekst: A. Radoš

Foto: N. Jurjak

U ponedjeljak, 14. studenog 2022. u zagrebačkom hotelu Esplanade predstavljeni su najbolji odležani terani. Naime, Vinistra je održala prvo u nizu degustacijskih promenadnih kušanja terana, prestižno vinsko događanje simboličnog imena Vintageby Vinistra.

Tom prilikom je ukupno 19 vinara na jednodnevnom eventu predstavilo 33 sorte terana, najmlađi iz 2019.,najstariji iz 2006. godine, gdje su neki od njih višestruki šampioni i osvajači medalja. Sve redom poznate vinarije. S područja Buja i Momjana Kabola, Franković i Kozlović, iz Brtonigle Cattunar, iz Kostanjice Dešković, iz Motovuna i Kaldira Benvenuti vina, Bertoša, Fakin, Tomaz i Valenta, iz Vižinade Deklić, Franc Arman, Gerženić, Pilato, Sosich Wines i Vorić, iz Višnjana Poletti i Brčić, iz Rovinja Dobravac.

Sjajna uvertira u promenadno kušanje bio je inspirativan masterclass pod nazivom Svijet teranana kojem su gosti kušali ovo snažno vino u sedam različitih stilova po izboru voditelja masterclassa, poznatog sommeliera Emil Perdeca. Teran je predstavljen u sedam različitih stilova – od pjenušca, finog rosea i svježeg terana do kupaže, potom terana odležanih deset i 18 godina i za kraj destilata terana. U prilogu donosimo manju fotogaleriju s festivala terana u Zagrebu.

Podsjetimo, u 19. stoljeću, kada je u Istri bilo više od 34 tisuće hektara vinograda, što je više od današnjih površina u čitavoj Hrvatskoj, teran je bio najzastupljenija sorta s udjelom većim od 80 posto. Za usporedbu danas je njime zasađeno tek deset posto vinogradarskih površina, dok na malvaziju istarsku otpada njih 60 posto.

Osim toga, teran se još prije dvadesetak godina zbog neprikladnog pristupa u vinogradima smatrao sortom za vina osrednje kvalitete, od koje se prave isključivo mlada i lagana vina, no zahvaljujući entuzijazmu nekoliko vinara Istre u potpunosti se promijenio pristup u njegovoj proizvodnji pa ova sorta danas daje vina iznimne kvalitete i različitih stilova. Ove je godine pokrenuta i klonska selekcija terana u starim vinogradima u Istri, pregledano je 18 lokacija u vinogradima posađenim između 1903. i 1975. godine.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon