VINSKA HRVATSKA – GODINA 2020.

Tekst: Igor Bošnjak

Foto: Panopticum

Aktualna berba grožđa kod većine naših vinogradara i vinara izaziva podijeljene emocije. S jedne strane tu je radost berbe, ove godine prilično smanjenih prinosa zbog mraza, ali zato vrhunske kakvoće grožđa, dok su s druge strane tankovi i skladišta prepuni neprodanog vina, kao i ispražnjeni računi, a sve uzrokovano korona krizom i njom povezanim lockdown-om.

VINA IZ PROŠLOGODIŠNJE BERBE JOŠ NISU PRODANA

Zatvaranje lokala, kao i prilično smanjena turistička sezona doveli su do toga da dobar dio vinara nije uspio prodati većinu vina prošlogodišnje berbe, dok obrada vinograda i priprema nove berbe zahtijeva pozamašna ulaganja. Mnogi, posebice manji vinari i vinogradari našli su se zbog toga u ozbiljnim financijskim problemima.

MANJI PRINOS ALI VRHUNSKA KAKVOĆA GROŽĐA

Ipak, korona i problemi sa plasmanom vina do kojih je dovela kao, i velika strast za proizvodnjom vrhunske kapljice, kod većine je vinogradara uzrokovala radikalniji pristupa zelenoj berbi, što je uz vremenske prilike dovelo do značajnijeg smanjenja prinosa i opterećenja po trsu. Uz dobro vrijeme tijekom fiziološkog zrenja to je dovelo do vrhunske kakvoće grožđa u većini naših vinogorja.

Osobno smo svjedočili berbi škrleta u Kleti Romić u Moslavini sa slijedećim parametrima: 8g kiseline, 88 Oechsla, uz prinos od 1 kg po trsu, što će zasigurno rezultirati vrhunskim vinom. Odlični su parametri kod većine naših vinara, tako da možemo očekivati vina na još višem nivou od 2019. godine, koja je bila izvrsna godina.

VELIKI USPJEH HRVATSKIH VINARA NA SVJETSKOJ IZLOŽBI VINA

Potvrđuju to i rezultati hrvatskih vinara sa ovogodišnjeg ocjenjvanja vina na DECANTER svjetskim nagradama u Londonu, vodeće svjetske izložbe vina sa vrlo rigoroznim postupkom ocjenjivanja u kojem od ukupno 120 sudaca, od kojih je 37 Master of Wine i 11 Master Sommeliera, što su najveće razine obrazovanja u svijetu vina.

Hrvatski su vinari poslali ukupno oko 200 uzoraka, dok je njih 170 nagrađeno medaljama, od čega 11 zlatnih i 3 platinaste. Platinaste su medalje osvojili Kutjevo za graševinu de Gotho 2018, kao i podrumi Kozlović za Selekciju, i Cattunar za maceriranu malvaziju Nonno. Od 14 najsjajnijih odličja 10 je otišlo u Istru, čime se ta najnaprednija vinska regija u Hrvatskoj još jednom dokazala na velikoj međunarodnoj sceni.

HRVATSKOJ NEDOSTAJE STRATEGIJA U IZVOZU VINA

Posebno veseli uspjeh mnogobrojnih manjih i manje poznatih vinara iz svih hrvatskih vinorodnih krajeva koji su osvojili srebrna i brončana odličja, neki od njih i u svome prvom nastupu, i time pokazali zavidnu širinu i kvalitetu našeg vinarstva. Svjedočimo pravom kvantnom skoku u kvaliteti hrvatskih vina i pojavi novih i sve mlađih vinara, koji rade sve bolja vina. Nedostaje ipak prave strategije i promišljen marketinški pristup brendiranju i izvozu vina kako bismo se bolje pozicionirali na svjetskom tržištu i na stolovima prestižnih hotela i restorana na najvećim vinskim tržištima.

Ipak, uz ovakve domaće graševine, malvazije, plavce, teran ili babić, ne treba strahovati za budućnost. Čestitke svima na vinima i na osvojenim odličjima i samo hrabro naprijed!

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon