VINISTRA – MEĐUNARODNA IZLOŽBA VINA I VINOGRADARSKE OPREME

Tekst: Alma Radoš

Foto: Merlo De Graia

Na 14. Svijet malvazija, odnosno na 29. Vinistru koja će se održati u porečkoj Žatiki od 5. do 7. svibnja 2023. godine, na ocjenjivanje je pristiglo 700 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića te 317 malvazija iz sedam zemalja, što je 30 posto više nego prošle godine. Preciznije, rekordi su pali u svim kategorijama. Ukupno 90 ocjenjivača – 20 više nego prošle godine – iz 17 zemalja ocjenjuje 317 malvazija, 325 ostalih vina i 58 jakih i alkoholnih pića.

Naime, na ovogodišnjoj Vinistri se očekuje dolazak više od stotinu izlagača, od čega više od 70 vinara. Posebno veseli da će i ove godine uz najpoznatija imena vinske scene predstaviti nove generacije istarskih vinara s odličnim vinima čije vrijeme tek dolazi i o kojima će se sigurno pričati.

“Sve što trebate znati o mikrolokaciji u čaši je vina“, poručila je Caroline Gilby, koja u devet godina, koliko je na čelu Vinistrine ocjenjivačke komisije, primjećuje ogroman napredak u proizvodnji, ali i kvaliteti Vinistrinog ocjenjivanja.

Podsjetimo, Vinistra je najveća izložba vina i vinogradarske opreme u Republici Hrvatskoj. Taj iznimno važan događaj i za svjetsku vinsku scenu, potvrđuju status Poreča i Istre kao poznate i cijenjene vinske regije na zemljopisnim kartama svijeta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon