PLANINARSKA KUĆA VILA VELEBITA

Planinarska kuća Vila Velebita idealno je mjesto za planinarski odmor i druženje u prirodi. U slikovitom velebitskom selu – Baškim Oštarijama, između Like i Primorja, na granici srednjeg i južnog Velebita, u ugodnom spoju kontinentalne i mediteranske klime smještena je Vila Velebita, planinarska kuća kojom PD Željezničar upravlja od 2003. godine. Kuća se nalazi na nadmorskoj visini od 935 metara, na cesti Gospić – Karlobag i pravo je mjesto za komforan i ugodan boravak na Velebitu. Udaljena je od Gospića 21 km, a od gradića Karlobaga na jadranskoj obali 20 km, stoga je u ljetnim mjesecima moguće kombinirati planinarenje i kupanje. Dvadeset minuta vožnje dijeli vas od kupanja u izuzetno čistom moru i pravih ljetnih vrućina koje će svakako ublažiti osvježavajući večernji boravak u Vili Velebita u ugodnoj kontinentalnoj klimi.

vila velebita

Tekst: M. Tomić

Foto: www.hps.hr

Planinarska kuća Vila Velebita idealno je mjesto za planinarski odmor i druženje u prirodi. U slikovitom velebitskom selu – Baškim Oštarijama, između Like i Primorja, na granici srednjeg i južnog Velebita, u ugodnom spoju kontinentalne i mediteranske klime smještena je Vila Velebita, planinarska kuća kojom PD Željezničar upravlja od 2003. godine.

Kuća se nalazi na nadmorskoj visini od 935 metara, na cesti Gospić – Karlobag i pravo je mjesto za komforan i ugodan boravak na Velebitu. Udaljena je od Gospića 21 km, a od gradića Karlobaga na jadranskoj obali 20 km, stoga je u ljetnim mjesecima moguće kombinirati planinarenje i kupanje. Dvadeset minuta vožnje dijeli vas od kupanja u izuzetno čistom moru i pravih ljetnih vrućina koje će svakako ublažiti osvježavajući večernji boravak u Vili Velebita u ugodnoj kontinentalnoj klimi.

pl-kuca-vila-Velebita

Baške Oštarije polazište su za mnoge planinarske ture – Kiza, Dabarski kukovi, Sadikovac, Konjevača, Metla i Ljubičko brdo – samo su neki od prekrasnih vrhova srednjeg i južnog Velebita koji se nalaze u blizini ove planinarske kuće, kao i nezaobilazna Premužićeva staza koja od Oštarija vodi u Ravni Dabar i dalje prema sjevernom Velebitu. Poučna staza Terezijana – kulturno dobro, namijenjena isključivo pješacima počinje također u Baškim Oštarijama, a u blizini Vile Velebita nalazi se i fontana od klesanog kamena građena sredinom 19. stoljeća kroz koju teče izvorska voda u narodu poznata kao izvor plodnosti. Kratka šetnja po Oštarijama odvest će vas do spomenika Kubusa ili Ure koji je izgrađen u spomen na gradnju ceste od Gospića do Karlobaga. S Kubusa pruža se prekrasan pogled na Karlobag, otoke i Velebitski kanal.

U planinarskoj kući Vila Velebita za pripremu jela na raspolaganju je kuhinja, plinski štednjak, frižider i vanjska pečenjara u kojoj se bez problema može pripremiti roštilj ili peka. Dvije blagovaonice u prizemlju namijenjene su konzumaciji jela, druženju  i učenju ako organizirate tečaj, planinarsku školu i sl. U prizemlju je smještena i soba dežurnog planinara i jedna kupaonica s tušem. Četiri spavaonice nalaze se na katu te dvije kupaonice s tuševima i toplom vodom. U zimskim mjesecima kuća se grije na drva.

planinarska-kuca-vila-velebita

Vila Velebita otvorena od 1. lipnja do 1. listopada, a u ostalim mjesecima u godini prema najavi. Ima 32 mjesta za noćenje u glavnoj zgradi i 12 u dvorišnim prostorijama što ukupno omogućava smještaj za 44 osobe.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon