VIJEĆE EU I DALJE ZA UNUTARNJI NADZOR SCHENGENA

Vijeće Europske unije u petak, 11. studenog 2016. godine je prihvatilo preporuke Europske komisije o produljenju već otprije započetih privremenih graničnih kontrola unutar schengenskog prostora na još tri mjeseca. Komisija je krajem mjeseca listopada 2016. godine preporučila produljenje na tri mjeseca privremenih kontrola na unutarnjim schengenskim granicama u Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj jer još nisu ispunjeni uvjeti za njihovo uklanjanje. Zemlje koje su se odlučile za produljenje kontrola svojih granica trebaju prema odluci Vijeća EU svaki tjedan razmatrati potrebu, učestalost, lokacije i vrijeme kontrola, a intenzitet kontrola prilagoditi razini prijetnji i postupno smanjivati kontrole gdje god je primjereno. Osim toga, zemlje članice također će morati dostavljati detaljna mjesečna izvješća o provedenim kontrolama i njihovoj opravdanosti.

Schengen

Tekst: B. Dobrijević

Foto: www.rt.com

Vijeće Europske unije u petak, 11. studenog 2016. godine je prihvatilo preporuke Europske komisije o produljenju već otprije započetih privremenih graničnih kontrola unutar schengenskog prostora na još tri mjeseca. Komisija je krajem mjeseca listopada 2016. godine preporučila produljenje na tri mjeseca privremenih kontrola na unutarnjim schengenskim granicama u Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj jer još nisu ispunjeni uvjeti za njihovo uklanjanje.

Zemlje koje su se odlučile za produljenje kontrola svojih granica trebaju prema odluci Vijeća EU svaki tjedan razmatrati potrebu, učestalost, lokacije i vrijeme kontrola, a intenzitet kontrola prilagoditi razini prijetnji i postupno smanjivati kontrole gdje god je primjereno. Osim toga, zemlje članice također će morati dostavljati detaljna mjesečna izvješća o provedenim kontrolama i njihovoj opravdanosti.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon