VIII. HRVATSKI GEOGRAFSKI KONGRES

Tekst: F. R.

Foto: PMF

Hrvatsko geografsko društvo u suorganizaciji s Geografskim odsjekom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizira VIII. hrvatski geografski kongres pod temom “Geografski odgovori na izazove suvremenog svijeta u 21. stoljeću i 140 godina geografije na Sveučilištu u Zagrebu” koji će se održati u Malinskoj na otoku Krku od 4. do 6. listopada 2023. godine. Organizacijski odbor sačinjavaju: Snježana Bakarić Palička, Jadranka Čelant Hromatko, Ivan Ivić, Jelena Lončar, Mladen Maradin, Marin Mićunović, Vuk Tvrtko Opačić, Ivan Šulc, Ružica Vuk i Ivan Leonardo Zagoda.

Skup će imati međunarodni karakter te će na njemu, uz brojne geografe iz Hrvatske, sudjelovati i geografi iz drugih europskih zemalja. Osim izlaganja uživo na skupu, planirano je održavanje i nekoliko online sesija za sudionike iz inozemstva. Izlaganja sudionika trajat će prva dva dana, a zadnji dan bit će terenski dio kongresa koji će se održati na otoku Krku.

Na nacionalnom kongresu geografima je opći cilj sagledavanje razvoja znanstvenog polja geografije, odnosno praćenje rezultata istraživanja geografije i srodnih znanosti koje se bave prostorno orijentiranim istraživanjima, ponajprije u Hrvatskoj, ali i zemljama u okruženju pa i šire, tako da su nacionalni kongresi uvijek organizirani uz sudjelovanje geografa iz inozemstva.

Temom ovog nacionalnog kongresa nastoji se ukazati na geografski pristup istraživanjima promjena koje su se dogodile od održavanja zadnjeg kongresa, a koje su značajno promijenile svijet u kojem živimo. Dio izlaganja odnosit će se na obilježavanje 140 godina geografije na Sveučilištu u Zagrebu u spomen osnivanja katedre za geografiju pri tadašnjem zagrebačkom Mudroslovnom fakultetu iz 1883. godine.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon