VIGILARE: ZAGREB UVODI BIZARNU TURISTIČKU TURU PO NEOTKRIVENIM JAMAMA I GROBNICAMA DRUGA TITA

Tekst: Panopticum

Foto: Vigilare

Čini se da nakon prošlogodišnje afere s adventskim kućicama prva stjuardesa hrvatske metropole ponovo dolazi u prvi plan zagrebačke javnosti. Naime, katolički aktivisti iz Udruge Vigilare objavili su uoči Božića na društvenim mrežama komentar vezan uz najavu nove turističke ponude Zagreba, pod nazivom “Walk With Tito”, autorice Danijele Matijević.

Povodom te bizarne i po mnogima niskointeligentne turističke odluke, čiji program će se naći na budućem repertoaru razgleda grada Zagreba pod palicom Martine Bienenfeld, inače s mjesečnom plaćom od 19.501,80 kuna, a koji uključuje obilazak turista Donjim gradom i upoznavanje s nekim od najvažnijih događaja vezanih za Titov revolucionarni i državni put, udruga Vigilare je objavila prigodnu fotografiju zagrebačkog gradonačelnika i popratni tekst u kojem kritizira Grad Zagreb zbog najnovije turističke ture.

Uz fotografiju gradonačelnika Tomislava Tomaševića s pionirskom kapom i crvenom maramom, udruga Vigilare se u tekstu poziva na najnoviju presudu Europskog suda za ljudska prava od 22. prosinca 2021. koji se baveći slučajem iz Rumunjske, presudio da države imaju pravo ukinuti političke stranke koje se ne distanciraju od bivših komunističkih partija. U nastavku donosimo cijeli tekst Udruge Vigilare pod nazivom “HOĆE LI TURISTI OBILAZITI I TITOVE GROBNICE?” s osvrtom na najnovije događaje u Zagrebu, a i šire, i to kako slijedi:

“Europski sud za ljudska prava jučer je, baveći se slučajem iz Rumunjske, presudio da države imaju pravo ukinuti političke stranke koje se ne distanciraju od bivših komunističkih partija, nego nastavljaju s političkim idejama na potpuno istom tragu. Zabrana rada takvih stranaka „nužna je u demokratskom društvu”, presudio je ESLJP u jučer objavljenoj presudi u Strasbourgu.

U isto vrijeme dok Europski sud za ljudska prava izriče presudu koja sankcionira komunističko naslijeđe, u Hrvatskoj su komunističke ideje življe nego ikada.

Pritom ne mislimo samo na otvorene prokomunističke stranke tipa Radnička fronta, nego još više na činjenicu da je ukupna hrvatska politička struktura dominantno kapacitirana bivšim komunističkim kadrom ili njihovim podmlatkom.

Štoviše, u glavnom gradu Hrvatske od nedavno je dostupan novi turistički obilazak „Walk With Tito“ ili „Šetnja s Titom“.

Prema zamislima autorice ove turističke ponude, Danijele Matijević, radi se o obilasku zagrebačkog Donjeg grada i upoznavanju s nekima od najvažnijih događaja vezanih za „Titov revolucionarni i državni put“.

Josip Broz Tito, prema magazinu Bildt, deseti je najveći megaubojica 20. stoljeća, glavni organizator masovnih ubojstva nakon svršetka Drugoga svjetskog rata, ali i krvavi diktator koji je desetljećima bio na čelu totalitarnoga jugoslavensko-komunističkog režima koji je likvidirao neistomišljenike i u korijenu rezao bilo kakve naznake demokracije i političkog pluralizma.

Zagreb je i dan danas prepun neotkrivenih jama u koje su Titovi komunisti bacali likvidirane političke neistomišljenike.

Hoće li obilazak Zagreba obuhvaćati i ta mjesta Titova „revolucionarnog puta“ ili su komunistički zločini u Hrvatskoj i dalje tabu tema, a njihovo otkrivanje „akt obnove fašizma“?

Promicanjem Titova lika i (ne)djela aktualna zagrebačka gradska vlast, na čelu s Tomislavom Tomaševićem, otvoreno se svrstava uz komunističko naslijeđe, što je protivno recentnoj presudi Europskog suda za ljudska prava. Hoće li presuda ESLJP-a i u Hrvatskoj proizvesti pravne učinke ili ćemo i dalje imati primjenu Titova pravnog „načela“ da se ne treba držati zakona kao pijan plota?”

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon