VIDRA: PROCESUIRANJE KRIMINALA U HRVATSKIM ŠUMAMA PREUZIMA GLAVNA TUŽITELJICA EUROPSKE UNIJE

Tekst: VIDRA

Foto: Z. O.

U povodu Svjetskog dana šuma, Udruga VIDRA održala je konferenciju za medije ispred Ureda Europske komisije u Zagrebu, na kojoj su ukazali na manipulaciju i zlouporabu stanovništva u svrhu nelegalnog obavljanja šumarskih radova, krivotvorenje dokumenata o poslovanju, obmanjivanja institucija Europske unije, ali i stjecanja nepripadne materijalne koristi.

Podsjetimo, točno na današnji dan 2021. godine izvijestili smo javnost o najnovijim saznanjima o brojnim malverzacijama, kriminalu i korupciji u Hrvatskim šumama d.o.o., pustošenju šuma, kontinuiranom obmanjivanju javnosti, ali i nadležnih institucija te ulozi europskih institucija u raščišćavanju kriminalne kaljuže pomno osmišljenog i provođenog plana pustošenja i rasprodaje naših šuma.

Iako iz Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) ne „cure“ informacije kao iz naših nadležnih institucija, ipak, p doznajemo da su nadležnom ministarstvu već upućena brojna, prilično neugodna pitanja o gospodarenju našim šumama.

“Drago nam je da raste svijest građana o potrebi pošumljavanja, no javnost mora biti svjesna da Hrvatske šume za svaki korak pa i pošumljavanje primaju novac i od Europske unije i od Republike Hrvatske iz Fonda opće koristi šuma za pošumljavanje. Dakle, Hrvatske šume iskorištavaju građane čak i Hrvatsku vojsku da volontiraju na poslovima za koje su Hrvatske šume uzele novac i na što su se obvezale da će raditi. Još je skandaloznije što Hrvatske šume time povećavaju svoj postotak izvršenja biološke obnove šuma, drugim riječima tuđim, volonterskim radom poboljšavaju izvješća koja potom prosljeđuju Europskoj uniji”, kazala je predsjednica Udruge Vidra i voditeljica Zelenog odreda Vesna Grgić.

Zeleni odred je u više navrata predao prijave nadležnim hrvatskim institucijama, koje nisu reagirale zbog čega je udruga o svemu detaljno izvještila Europsku komisiju, koja je u procesu provjere navedenih navoda.

“Ovo što rade Hrvatske šume može se kvalificirati kao udruženi zločinački pothvat, za koji saznanja imaju sve bivše i sadašnja Vlada”, ističe Grgić.

Prvu kaznenu prijavu protiv Hrvatskih šuma za uočenu pretjeranu sječu Zeleni odred poslao je DORH-u 2018. godine, koji je prijavu proslijedio USKOK-u zbog mogućih uočenih nepravilnosti i elemenata kaznenog djela. Ovom pravosudnom tijelu predano je na tisuće stranica dokumentacije koja ukazuje na kazneno djelo počinjeno od strane Hrvatskih šuma.

Je li USKOK poduzeo ikakve radnje po ovoj prijavi, još uvijek nije poznato. Slijedom navedenog, Zeleni odred je svu dokumentaciju koja dokazuje da su Hrvatske šume svojim poslovanjem i pustošenjem drvne mase teško prekršile Europske direktive Natura 2000, čija je Hrvatska potpisnica, proslijedio Europskoj komisiji.

Dokumentacija potvrđuje nenamjensko trošenje strogo namjenskih sredstava za biološku obnovu šuma. Inače, od 2013. godine kada je Hrvatska ulaskom u EU preuzela obveze iz ove direktive, na dijelu šumskih područja koji su pod zaštitom Nature 2000 uočene su devastacije i do 300 posto veće u odnosu na šume koje nisu u posebnom režimu zaštite.

“Slučaj sada preuzima puno jača institucija od Hrvatske, odnosno glavna europska tužiteljica Laura Codruța Kövesi. Od njih zahtijevamo da se odredi višegodišnja zabrana svih sječa, da se naredi obaveza pošumljavanja i sankcioniranje svih počinitelja ekocida koji godinama traje u Hrvatskoj”, poručila je voditeljica Zelenog odreda.

Zeleni odred je dobio snažnu podršku Europske zelene stranke i njezinog suvoditelja Thomasa Waitza, koji će na Svjetski dan šuma, 21. ožujka 2022.  objaviti izvještaj Zelenog odreda vezan uz devastaciju hrvatskih šumskih područja.

Naglašavamo da je sva prikupljena dokumentacija koju je Zeleni odred proslijedio hrvatskim i europskim pravosudnim tijelima prikupljena intenzivnom istragom, ali i zahvaljujući zviždačima iz Hrvatskih šuma. Također, aktivisti Zelenog odreda su tijekom svoje višegodišnje borbe za poštivanje zakonitosti u gospodarenju šumama doživjeli niz prijetnji i fizičkih napada na terenu od dijela zaposlenika Hrvatskih šuma, što je prijavljeno policiji, no ne postoje saznanja da je itko od počinitelja sankcioniran.

Osim toga, Zeleni odred ima saznanja i o malverzacijama u procesu hidrauličkog frakturiranja koji se već provodi u Hrvatskoj, a koji dokazano utječe na zagađenje tla i podzemnih voda. Prema nekim svjetskim znanstvenim studijama hidrauličko frakturiranje utječe i na pojačane seizmičke aktivnosti, pogotovo trusnog područja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon