VELIKI POŽAR HARA KORČULOM

Tekst: N. Francetić

Foto: HVZ

Vatrogasci i dalje gase požar na otoku Korčuli, poviše Smokvice, za koji je u nedjelju, 5. travnja 2020. u ranim jutarnjim satima DVD Smokvica zaprimio dojavu. Trenutno je na terenu 90 vatrogasaca s 27 vozila, a požarom je zahvaćena borova šuma na procijenjenoj površini oko 200 ha. Samo tijekom jučerašnjeg dana u gašenju je sudjelovalo oko 70 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila iz svih DVD-a s otoka te DVIP Dubrovnik i DVD Orebić koji su stigli trajektom s kopna. Pored zemaljskih snaga, na intervenciji gašenja sudjelovala su i dva protupožarna zrakoplova Canadair.

Nažalost, i ovaj je požar posljedica neopreznog spaljivanja za vrijeme jakog vjetra, unatoč svim upozorenjima i savjetima koje šalju vatrogasne organizacije. Pa su tako, osim na području Dubrovačko-neretvanske županije, požari jučer zabilježeni i u Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji, s ukupnim brojem od 61 požara raslinja u čijem je gašenju sudjelovalo 260 vatrogasaca sa 82 vozila i ukupno izgorjelom površinom od 450 ha.

HVZ apelira ponovno na građane da biljni otpad kompostiraju, a ukoliko se ipak odluče na spaljivanje, da o tome obavijeste nadležnu vatrogasnu postrojbu ili dobrovoljno vatrogasno društvo.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon