VELIKI DAN ZA MLADE SUPOVE

Tekst: dr. Marina Čalogović

Foto: T. B. A.

Petak, 27. svibnja 2021. bio je važni dan za mlade supove koji su se od prošlog ljeta oporavljali u Oporavilišta za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu (https://belivisitorcentre.eu/) jer se sedam mladih supova iz Oporavilišta uspješno vinulo u nebo. Supovi Wuhan, Vranc, Marin, Angel i Taras bili su spašeni tijekom lipnja, srpnja i kolovoza prošle godine kad su u prvom letu iz gnijezda završili u moru ili nisko na liticama blizu mora. Spašeni su zahvaljujući turistima i lokalnom stanovništvu koji su javili, a djelatnici Oporavilišta u Belom su brzo stigli na mjesto dojave. Tih pet supova se uspješno oporavljalo u volijeri Oporavilišta. U studenom prošle godine pridružili su im se i supovi Đuro i Barbara koji su se izlegli u Oporavilištu za divlje životinje Ruščica kraj Slavonskog Broda. To su potomci kvarnerskih supova Pepina i Brancine koji se zbog ozljeda ne mogu vratiti u prirodu. Zahvaljujući inicijativi Udruge Grifon njihovi će potomci okusiti život na slobodi. To je prvi put da se kod nas pokušalo supove koji su se izlegli u Oporavilištu vratiti u prirodu.

Jedna priča iz života bjeloglavih supova

Ljubavnu priču o Pepinu i Brancini ispričali su prošle godine na Međunarodni dan podizanja svijesti o potrebi zaštite strvinara (5. 9. 2020.) članovi udruge Grifon:
Pepina je bjeloglavi sup kojeg smo na gnijezdu prstenovali prije 23 godine. No, već 3. listopada 1997. gospodin Josip Mohović (zvani Pepina, augmentativ od Pepi) našao ga je ozlijeđenog. Ispostavilo se da je u njega pucao neki lovac, jer su mu vrat, krilo i leđa bili izranjavani sačmom, i nije mogao letjeti. Nakon višemjesečnog liječenja u našem Oporavilištu pokušali smo ga pustiti na slobodu. No, za nekoliko dana vratili smo ga u Oporavilište jer nije htio letjeti, ali ne zadugo. Ovaj puta sam je pobjegao kroz otvor na kavezu koji je napravila kuna. Odletio je do otoka Paga, ali ni sada se nije uspio snaći na slobodi pa je sletio u dvorište tražeći hranu od ljudi. Vratili smo ga u Oporavilište i od 1998. ostao je u zatočeništvu. Zatvaranjem Eko-centra u Belom 2013. prebačen je u ZOO-vrt u Split, no kad se taj ZOO zatvorio, a mi otvorili Centar „Crnika“ u blizini Senja, stigao je ponovno k nama. Tu je upoznao supicu Brancinu i razvila se ljubav na prvi pogled. Ona je imala slomljeno krilo i bila isto tako osuđena na ostanak u zatočeništvu. Prstenovali smo je 2012. i ona je 15 godina mlađa od Pepine. Krajem 2016. morali smo zatvoriti i ovaj Centar, a Pepina i Brancina prebačeni su prvo u Oporavilište udruge „AWAP“ u Zaprešić, a nakon godinu dana u Oporavilište „Ruščica“ kod Slavonskog Broda. Tu ih je dočekala lijepa, velika volijera, a 2019. dobili su prvog potomka, a ove godine i drugog. Ispunili su nas ponosom jer su postigli ono čemu smo se nadali svih tih godina – ako već ne mogu na slobodu, da to mogu barem njihovi potomci.

Prstenovanje mladih supova

Nedavno je (12. 4. 2021.) na HRT1 bio emitiran “Tihi let” redatelja i scenarista Sandia Novaka te montažera Mirana Miošića (https://hrtprikazuje.hrt.hr/dokumentarci/tihi-let-1287565?jwsource=cl) u kojem je odlično prikazan život mladog supa od izlaska iz jajeta do prvog leta. Na Kvarneru se mladi supovi izlegnu krajem veljače i tijekom ožujka, a ostaju u gnijezdu čak četiri mjeseca. Svake godine u svibnju volonteri se spuštaju po liticama do gnijezda da bi prstenovali mlade supove. Tako je i ove godine udruga Grifon u suradnji s Klubom za podvodne aktivnosti “3. maj” organizirala prstenovanje mladih supova. Od 18. do 24. svibnja 2021., unatoč danima s kišom, povremeno snažnim jugom, burom, tramontanom i valovima, uspjeli su prstenovati 39 bjeloglavih supova u gnijezdima na liticama Kvarnerskih otoka. Ekipu su ove godine činili Branko Jalžić – Bančo, Filip Brdovčak – File, Damir Lovretić – Fritz, dr. sc. Helena Bilandžija, dr. sc. Goran Sušić, te kapetan broda Nikola Kesten. Nadamo se da će i ovogodišnji mladi supovi sretno poletjeti za koji mjesec.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon