VELIK BROJ VATROGASNIH INTERVENCIJA U SANACIJI POSLJEDICA NEVREMENA

Tekst: Nina Francetić

Foto: HVZ

Prema podacima Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 u protekla tri dana u sanaciji posljedica poplava zabilježeno je ukupno 280 različitih vatrogasnih intervencija u kojima je ukupno angažirano 858 vatrogasaca sa 340 vatrogasnih vozila.

Najteže je na području Zadarske županije gdje su vatrogasci do sada zabilježili 68 tehničkih intervencija u kojima je ukupno sudjelovalo 160 vatrogasca sa 79 vozila.

Na području Obrovca su trenutno angažirana 23 vatrogasca sa 9 vozila iz JVP i IVP Zadar, DVD-i Obrovac, Jasenice i Žegar u saniranju posljedica poplave. Na području Gračaca angažirano je 8 vatrogasaca sa 2 vozila iz JVP-ova Gračac i Pag te DVD-a Pag.

Velika količina padalina prouzrokovala je probleme i ostalim dalmatinskim županijama pa je tako na području Šibensko-kninske županije zabilježeno 26 tehničkih intervencija uzrokovanih kišnim nevremenom na kojima je ukupno sudjelovalo 71 vatrogasaca s ukupno 31 vatrogasnih vozila. U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je 10 tehničkih intervencija uzrokovanih kišnim nevremenom u kojima su angažirana 33 vatrogasca sa 11 vozila.

I na području kontinenta vatrogasci bilježe velik broj intervencija u otklanjanju  posljedica kišnog nevremena te u preventivnim radnjama zbog nadolazećeg vodnog vala. Najviše je vatrogasaca angažirano u Karlovačkoj županiji, 85 vatrogasaca sa 38 vatrogasnih vozila, a zabilježeno je 18 tehničkih intervencija.

I na području Sisačko-moslavačke županije provode se pripremne radnje za obranu od poplava, a zabilježeno je 16 tehničkih intervencija te su angažirana 46 vatrogasaca sa 17 vozila.

Na području Sisačko-moslavačke županije situacija je pod kontolom, a svi timovi su u pripravnosti. U Hrvatskoj Kostajnici postavljene su pumpe koje su prebačene iz Novske i sve je spremno za nadolazeći vodni val. Na području Petrinje vatrogasci su u stalnom obilasku terena i izvidnicama. U Sisku je povoljna situacija čemu ide u prilog i činjenica što se retencije prazne. Vrhunac vodnog vala očekuje se sutra u Hrvatskoj Kostajnici, a u četvrtak na području Petrinje. Spremni smo za predviđeno povišenje vodostaja, a vatrogasci su stalno na terenu i u pripravnosti.

Na području Zagrebačke županije zabilježeno je 15 tehničkih intervencija uzrokovanih kišnim nevremenom i vjetrom u kojima je angažirano 49 vatrogasca sa 19 vozila, a najviše intervencija je zabilježno na području Velike Gorice, Svetog Ivana Zeline, Rugvice, Samobora i Veleševca.

U Požeško-slavonskoj županiji  zabilježene su 24 tehničke intervencije u kojima je sudjelovalo ukupno 83 vatrogasaca s 25 vozila, a najviše je intrvencija zabilježeno u Oljasima, Požegi i Pakracu.

Povećan broj intervencija je zabilježen i na području Osječko–baranjske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Krapinsko-zagorske županije u kojima je ukupno sudjelovalo 95 vatrogasaca sa 39 vozila.

Županijski vatrogasni operativni centar Rijeka zabilježio je 34 tehničke intervencije uklanjanja stabala, lima i stupa za prijenos električne energije prouzrokovanih jakom i olujnom burom. U saniranju posljedica angažirano je ukupno 101 vatrogasaca sa 35 vozila iz JVP-a Rijeka i Opatija te DVD-a Bribir, Halubijan, Jelenje, Njivie i Kostrena. Najveći dio intervencija su na području grada Rijeke.

I na području Istarske županije zabilježeno je 7 tehničkih intervencija prouzrokovanih jakim i olujnim vjetrom, a u saniranju posljedica sudjelovalo je 17 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila iz JVP-a Umag, Buzet, Labin i Pula.

Na području Grada Zagreba angažirano je ukupno 39 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP Grada Zagreba i DVD-a Granešina u 8 tehničkih intervencija prouzrokovanih jakim vjetrom i kišom, a  koje uključuju uklanjanje stabala, fasade i jedno ispumpavanje vode.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon