VELIK BROJ NASUKANIH DUPINA NA FRANCUSKOJ OBALI

Tekst: M. Š.

Foto: www.francetvinfo.fr

Kako donosi francuska nacionalna TV, od početka 2019. godine, 700 dupina se nasukalo na francuskoj atlantskoj obali, uključujući i nekoliko desetaka u posljednja dva dana. Za ravnatelja opservatorija Pelagis u CNRS-u La Rochelle, Florencea Cauranta, utjecaj tih nasukavanja na populaciju dupina “ostaje tek da se utvrdi”, budući da navedeni događaji nisu “nešto novo, to znamo od 1990-ih”.

Međutim, posljednjih godina, izvanredni događaji smrtnosti i nasukavanja dupina su na iznimno visokim razinama i očito imaju utjecaja na ovu morsku populaciju. Naime, procjenjuje se da na dijelu Atlantika ispred francuske obale obitava između 180 i 200 tisuća dupina. Međutim, smrtnost dupina nije lako riješiti problem, navode francuski znastvenici. Među problemima koji osakačuju populaciju dupina Francuzi navode povećani izlov ribe, kočarenje, mreže stajačice ali i sve prisutniji ribolov stranaca uz francusku atlansku obalu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon