VELA LUKA DOBILA MODERAN POMORSKO-PUTNIČKI TERMINAL

Tekst: B. Matijević

Foto: Općina Vela Luka

Uplovljavanjem trajekta Jadrolinije Petar Hektorović u Vela Luci na otoku Korčuli u petak, 12. siječnja 2024. je otvoren pomorsko-putnički terminal s četiri nova trajektna veza. Terminal je vrijedan 14,8 milijuna eura a izgrađen je na području nekadašnje tvornice za preradu ribe i omogućuje privez većim brodovima te zadovoljava potrebe povećanog prometa.

Radovi su obuhvaćali premještanje luke iz centra Vela Luke u novi pomorsko-putnički terminal s ciljem povećanja kapaciteta i smanjenja zakrčenosti prometa u starom dijelu luke. Putnicima na terminalu je sada na raspolaganju višestazno čekalište za ukrcaj osobnih vozila, stajalište za autobuse i taksi vozila, kao i posebni parking izvan kruga terminala za više desetaka osobna vozila.

Svečanost otvaranja novog terminala u Vela Luci upriličeno je dolaskom potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, zatim Dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića, potpredsjednika Vlade i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića i načelnice Općine Vela Luka Katarine Gugić uz nazočnost ostalih lokalnih čelnika svih općina s otoka Korčule.

Prilikom svečanosti istaknuto je da je projekt izgradnje terminala u Vela Luci dio velikog ciklusa ulaganja u lučku infrastrukturu diljem Jadrana, gdje je do sada ugovoreno ukupno 25 projekata sufinanciranih europskim sredstvima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon