VEGANSTVOM PROTIV KORONAVIRUSA

Tekst: MP

Foto: RT

Ujedinjeni narodi zaključili su da čak 75 posto novonastalih bolesti potječe od životinja, a većina ih je povezana sa životinjama koje se iskorištavaju za hranu. Neovisno radi li se o domaćim ili divljim životinjama, navika jedenja mesa dovela je ljudsku civilizaciju do pojava pandemija u prošlosti i sadašnjosti, a ako se ne osvijestimo, i u budućnosti.

Naime, životinje u industrijskom uzgoju, da bi bile što ekonomski isplativije, u vrlo kratkom razdoblju od svega nekoliko mjeseci dosegnu težinu za koju bi im u prirodnim uvjetima trebalo mnogo više vremena.  Zbog toga većina životinja koje su biljojedi postaju kanibali jer ih hrane pripadnicima iste ili drugih vrsta. Zbog ljudske navike i tradicije jedenja mesa tako je nastalo i kravlje ludilo, smrtonosna neurodegenerativna bolest goveda, jer su krave tovili mesnim koštanim brašnom dobivenim preradom strvina zaraženih ovaca.

Nadalje, obitavanje velikoga broja životinja na jednome mjestu tijekom uzgoja te konzumacija i miješanje domaćih i divljih životinja omogućili su razvoj novih, jačih bolesti kao što je slučaj i s koronavirusom. Većina modernih bolesti i zaraza nastala je upravo na farmama ili je njihov uzrok konzumiranje životinjskih proizvoda. Našim uplitanjem u prirodni svijet, zaostalim mišljenjem da će nas jedenje životinja izliječiti ili da jedenje egzotičnih životinja predstavlja statusni simbol, smještanjem životinja u neprirodne, nehigijenske i ekstremne uvjete, ljudi, nažalost postaju meta mutiranih i smrtonosnih virusa i bakterija, zaključuje se u jednoj od studija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon