VEĆINA UMIROVLJENIKA ĆE U 2021. USKLAĐIVANJEM DOBIT POVEĆANJE MIROVINA OD SAMO 10 KUNA

Tekst: Ž. S.

Foto: RB

Državni zavod za statistiku (DZS)  Republike Hrvatske objavio je nedavno parametre potrebne za usklađivanje mirovina od 1. siječnja 2021. godine. Prema DZS u godini korone nema inflacije a indeks promjene potrošačkih cijena u dva zadnja polugodišta iznosi tek nula dok su bruto plaće su u 2. polugodištu u odnosu na 1. polugodište 2020. porasle minimalno za 0,8 posto. Prema postojećoj formuli obračuna u odnosima 70:30, mirovine će biti usklađene s 0,56 posto, što prema prosječnoj mirovini u RH od 2.567 kuna iznosi povećanje od samo 14 kuna.

Umirovljeničke udruge od Vlade RH već danima traže isplatu COVID-dodatka, kao što su to već svojim umirovljenicima dodjelile države iz okruženja: Slovenija 130, 230 i 300 eura, Poljska onima s najnižim mirovinama će isplatiti 13. i 14. mirovinu, Mađarska je najavila 13. mirovinu, Češka jednokratni dodatak oko 1.500 kuna, Litva 200 eura, itd.

Čini se da premijer Plenković nije čuo za takvu vrstu pomoći, a ministar Aladrović je čekajući ovaj postotak usklađivanja napomenuo da će se „zavisno o postotku usklađivanja mirovina vidjeti financijski kapacitet državnog proračuna“. Zasad se o toj temi nije oglasio glavni državni blagajnik, ministar Zdravko Marić.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon