VEĆI BROJ POŽARA NA PRIOBALJU U ODNOSU NA PROŠLU GODINU

Tekst: N. Francetić

Foto: HVZ

U Republici Hrvatskoj u ovoj je godini ukupno zabilježeno 4.693 požara otvorenog prostora, pri čemu izgorjela površina iznosi 39.111 ha, a indeks opožarene površine 8,33 – podaci su Vatrogasnog operativnog središta Hrvatske vatrogasne zajednice za razdoblje od 1. siječnja do 15. kolovoza. Statistički gledano, broj se požara u odnosu na prošlu godinu smanjio za više od 16 %, a dok je izgorjela površina ukupno povećana za 22 posto.

Na području priobalnog i kraškog područja ukupno je zabilježeno u istom razdoblju 3294 požara što je povećanje za 2 posto u odnosu na prošlu godinu dok je izgorjela površina ukupno iznosi 30 455 ha, što je povećanje za 69 posto u odnosu na 2019. godinu.

Da je tome tako svjedoče i brojke, jer unatoč povećanju broja požara na priobalju, svi su u vrlo kratkom razdoblju lokalizirani. Zapovjednik HVZ-a Slavko Tucaković pojasnio je i kako je povećanje broja opožarene površine posljedica velikih požara na Svilaji, Velebitu i Dinari, a koji su došli iz Bosne i Hercegovine te su uspješno ugašeni, a njihovo je širenje spriječeno.

Tucaković je podsjetio kako gotovo pola ovogodišnjih intervencija spada pod tehničke intervencije, što samo dokazuje kako vatrogasci odrađuju i brojne druge aktivnosti, uz gašenje požara. Dodao je i kako su vatrogasci odradili više od 500 intervencija u saniranju nedavnog nevremena na području Grada Zagreba i okolnih županija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon