VEČER PALESTINE UZ PREDSTAVLJANJE KNJIGE “DESET MITOVA O IZRAELU” U BNZH

Tekst: Panopticum

Foto: BNZH/Verso Books

Pozivom da se osudi zločin nad palestinskim narodom – muslimanima, kršćanima i palestinskim židovima, u Zagrebu, u četvrtak 1. veljače 2024. će u organizaciji Inicijative za slobodnu Palestinu i Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju (BNZH) biti organizirana “Večer Palestine”, uz predstavljanje knjige “Deset mitova o Izraelu” Ilana Pappea, sjajne knjige židovskog povjesničara o mitovima kojim su globalni mediji kontaminirali svijet.

Pravedno rješenje palestinskog pitanja neće se postići ako se mitovi ne prestanu tretirati kao činjenice. Uspješan završetak ovog sukoba leži u uspostavljanju inkluzivne, demokratske države u kojoj svi njeni građani imaju jednaka prava. Autor se osvrće na činjenice palestinsko-izraelskog pitanja; mitovi na kojima je Izrael osnovan; strategije koje su slijedili cionisti i razlozi za očiglednu zapadnu pristrasnost u podršci izraelskoj agresiji. Besplatnu verziju knjige “Deset mitova o Izraelu” Ilana Pappea na engleskom jeziku moguće je preuzeti putem internetske poveznice izdavača Verso Books.

Uz prezentaciju knjige židovskog povjesničara Pappea, organizatori najavljuju i večer poezije, glazbe te video materijala  kojim će se progovoriti o planetarnoj nesreći koja je zadesila palestinsko stanovništvo u Gazi, a i šire. U programu će sudjelovati pjesnik Enes Kišević, dr. Sead Alić, Armin Hodžić, Bermin Meškić, Ana Vračar, Mirsad Dubrović, Senad Pršić i drugi.

Zagrebačka Ilica na broju 54, gdje je smještena Bošnjačka nacionalna zajednica uvijek je bilo mjesto okupljanja a postala je prepoznatljiva kao adresa za ljude od riječi, likovnjake, konceptualiste, teoretičare, glazbenike, manjince, prijatelje kulture i znanosti. Naime, u nevelikom ali interesantnom prostoru u središtu Zagreba mnogi su prepoznali potencijal mogućeg buudućeg Bošnjačkog medijskog centra.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon