VATROGASCI ZA PRIOBALJE PREDLOŽILI PLAN IZGRADNJE I UREĐENJA ŠUMSKE INFRASTRUKTURE

Tekst: N. Francetić

Foto: HVZ

U prostorima Intervencijske vatrogasne postrojbe Split u Divuljama održan je u četvrtak, 3. studenog 2022. sastanak sa županijskim zapovjednicima priobalja na temu izgradnje i uređenja šumskih puteva, protupožarnih prometnica i prosjeka u narednom razdoblju te analiza protupožarne sezone 2022.

Sastanku je prisustvovao potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, pročelnik HGSS-a Josip Granić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zamjenik predsjednika Predsjedništva Dino Kozlevac, zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Joško Grančić te županijski zapovjednici priobalja: Mladen Šćulac, Zvonimir Lončarić, Matej Rudić, Ivan Kovačević, Darko Dukić i Stjepan Simović.

Ministar Božinović uvodno je kazao kako je na razini Hrvatske ove godine bilo gotovo 50% više požara te da je došlo do povećanja opožarene površine za 135% u odnosu na prošlu godinu.

I zapovjednik Tucaković uvodno je kazao kako je požarna sezona 2022. bila duga i iscrpljujuća, ali da je vatrogasni sustav brzo reagirao na sve nastale požare. Podsjetio je i na i smrtni slučaj vatrogasca u požaru kod Orašca koji je podsjetio na svu težinu i opasnost koju nosi vatrogasni posao.

Osim MUP-a i HVZ i Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na rješavanju problema zapuštenih zemljišta kako bi se rizici zbog nebrige i zapuštenosti smanjili. Naime, Ministarstvo poljoprivrede s Hrvatskim šumama također radi na Akcijskom planu koji podrazumijeva izradu šumske infrastrukture na području priobalja, a kroz trogodišnje razdoblje je za te potrebe osigurano više od 170 milijuna kuna.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon