VATROGASCI SPREMNI ZA PROTUPOŽARNU SEZONU

Tekst: N. Francetić

Foto: HVZ

U uredu Hrvatske vatrogasne zajednice u četvrtak, 30. svibnja 2019. održana je konferencija za medije s temom „Spremnost sustava za požarnu sezonu 2019.“ Na konferenciji su sudjelovali Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske, brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga, bojnik Tomislav Vacenovski, zapovjednik Protupožarne eskadrile, Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Jasna Molc, rukovoditeljica Službe za ekologiju u Hrvatskim šumama, dr. sc. Branka Ivančan-Picek, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda i  dr. sc. Vlasta Tutiš, načelnica Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze.

Tucaković je upoznao prisutne s promjenama u sustavu, zahvaljujući kojima HVZ preuzima poslove vatrogastva koji su bili u djelokrugu bivše Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Kao snage za gašenje požara stacionirane na priobalju naveo je 1.120 profesionalnih vatrogasaca u JVP priobalnih županija, 5.050 dobrovoljnih vatrogasaca iz priobalnih županija, 55 vatrogasaca pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe  HVZ-a, 102 vatrogasca sa 13 vozila iz kontinentalnog dijela RH dislociranih na 12 mjesta (u jednoj smjeni) te do 1.114 sezonskih vatrogasaca (članovi DVD-a s priobalja). Uz vatrogasce za djelovanje na požarima je spremno do 200 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH (kopnene, zrakoplovne i pomorske snage), snage interventne i temeljne policije te interventni tim za spašavanje DVIP, HGSS, Hitna pomoć).

Nadalje, ove godine je za djelovanje vatrogasaca planirano 25.000.000, kn iz sredstava HVZ-a, 105.178.000,00 kn iz sredstava MORH-a (prvenstveno za protupožarne zrakoplove) te 50,000.00 kn Ministarstva zdravstva.

Osim toga, od budućih izravnih ulaganja u vatrogasnu opremu istaknuo je Projekt nabave vatrogasnih vozila vrijedan 225 milijuna kuna te Projekt opremanja sredstvima veze: 65 milijuna kuna. Po završetku prezentacije, potpisani su Sporazum o suradnji između HVZ-a i DHMZ-a na unapređivanju meteorološke i hidrološke djelatnosti u Republici Hrvatskoj na području od zajedničkog interesa te Protokol o načinu komunikacije između Hrvatske vatrogasne zajednice  i Hrvatskih šuma d.o.o. sa svrhom što kvalitetnije razmjene informacija vezanih za gašenje šumskih požara i mogućih ekoloških akcidenata u šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon