VATROGASCI OGLASILI POČETAK PROTUPOŽARNE SEZONE

Tekst: N. F.

Foto: HVZ

Odlukom glavnog vatrogasnog zapovjednika glavni napor požarne sezone i rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama započeo je 17. lipnja 2019. godine. Odluka je donesena nakon izvršene procjene vremenskih prilika, uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima duž priobalja i sa zapovjednikom vojnih snaga. Naime, Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za RH u 2019. godini, propisano je razdoblje glavnog napora požarne sezone u vremenu od 1. lipnja do 30. rujna. No zbog situacije na terenu, a vezano uz klimatske značajke duž cijelog priobalja što je uključivalo i duže razdoblje sa značajnijim padalinama čime je smanjena opasnost od šumskih požara, bio je odgođen početak glavnog napora požarne sezone najmanje do 15. lipnja 2019.

Nadalje, tijekom ljetnih mjeseci, na priobalju je stacionirano 1.120 profesionalnih vatrogasaca u javnim vatrogasnim postrojbama priobalnih županija, 5.050 dobrovoljnih vatrogasaca iz priobalnih županija, 55 vatrogasaca pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe HVZ-a, 102 vatrogasca s 13 vozila iz kontinentalnog dijela RH dislociranih na 12 mjesta (u jednoj smjeni) te do 1.114 sezonskih vatrogasaca, članova dobrovoljnih vatrogasnih društava s priobalja. Redovite dislokacije vatrogasnih postrojbi uključuju Brijune, otoke Ugljan, Brač, Vis, Hvar, Lastovo, Mljet, Dugi otok te Zadar, Šibenik, Divulje, Oklaj, Živogošće, Konavle i Dubrovnik. Uz vatrogasce, za djelovanje na požarima je spremno do 200 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH (kopnene, zračne i pomorske snage), snage interventne i temeljne policije te interventni tim za spašavanje (DVIP, HGSS, Hitna pomoć).

Osim pripremlejenih vatrogasaca i opreme, i ove se godine u požarnoj sezoni nastavlja s promidžbenim aktivnostima sa svrhom smanjenja broja požara. Upozorenja se nalaze na jumbo plakatima koji su, u suradnji s Hrvatskim šumama, postavljeni na 155 lokacija diljem Hrvatske. Vizuali se također nalaze i na oglasnim mjestima na plažama te na frekventnim trajektnim linijama do sredine rujna. U suradnji s Hrvatskim autocestama letci za strance na 8 jezika dijelit će se na naplatnim postajama tijekom cijele ljetne sezone, a jedan dio letaka je distribuiran u autokampove, na trajektna pristaništa, turističke zajednice i hotele.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon