VATROGASCI BEZ PRESTANKA NA INTERVENCIJAMA ŠIROM RH

Tekst: N. Francetic

Foto: HVZ

Iza hrvatskih vatrogasaca jedan je od najintenzivnijih tjedana od osamostaljenja RH. Naime, samo na području Grada Zagreba odrađeno je gotovo 2000 hitnih intervencija vezanih uz sanaciju posljedica jakog potresa koji je pogodio šire područje Zagreba i susjedne županije. One uključuju uklanjanje oštećenih dijelova objekata, podupiranje zidova te uklanjanje urušenog materijala s prometnica. Naime, nakon potresa u pomoć zagrebačkim vatrogascima stigla su vozila i oprema iz Karlovca, Bjelovara, Varaždina, Virovitice, Slunja i Siska, Velike Gorice, Dubrovnika, Krapine, Slavonskog Broda, Slatine, Splita, Rijeke, Osijeka i Varaždina koja ostaju na radu u Zagrebu do 7. travnja 2020. Uz zagrebačke vatrogasce i ispomoć iz drugih vatrogasnih postrojbi, u sanaciji su sudjelovale i tvrtke koje posjeduju vozila za rad na visini. Vatrogasci djeluju i s tehničkim i navalnim vozilima, ukoliko postoji mogućnost sigurnog pristupa objektu.

Osim na sanaciji potresa, zabilježen je i velik broj požara objekata u Primorsko-goranskoj županiji, ali i u Gradu Zagrebu. Također, vatrogasci i dalje interveniraju na požarima otvorenog prostora. Najviše je požara raslinja bilo u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Istarskoj županiji županija na kojima je sudjelovalo više od 1.000 gasitelja.

Uz intervencije, vatrogasci su i dalje u svim županijama angažirani na suzbijanju koronavirusa, kroz sudjelovanje u patrolama, ispomoć policiji na kontrolnim punktovima te dezinfekciju javnih površina. HVZ apelira na građane da se i dalje ponašaju odgovorno i da se pridržavaju uputa Stožera civilne zaštite RH. Ukoliko zovu vatrogasce, nužno je da naglase nalazi li se u njihovom kućanstvu osoba kojoj je određena samoizolacija kako bi vatrogasni timovi mogli poduzeti posebne mjere osobne zaštite.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon