VATIKAN ZABRINUT ZA JEDNOSTRANO PROGLAŠENJE IZRAELSKOG SUVERENITETA

Tekst: M. Ž. / Panopticum

Foto: Haaretz

Sveta Stolica izvijestila je da je nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera, tajnika za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice kontaktirao H. E. Saeb Erekat, glavni palestinski pregovarač i generalni tajnik Palestinske oslobodilačke organizacije i obavijestio ga o nedavnim zbivanjima na Palestinskim teritorijima te, među ostalim, upozorio na mogućnost jednostranog proglašenja izraelskog suvereniteta nad dijelovima palestinskoga područja, što bi moglo dodatno ugroziti mirovni proces.

Povodom toga Sveta Stolica napominje da je poštovanje međunarodnoga prava i odgovarajućih rezolucija Ujedinjenih nacija neophodan element kako bi dva naroda mogla živjeti jedan pokraj drugoga u dvije države, s granicama koje su međunarodno priznate prije 1967. godine – stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda, u kojem se također ističe da Sveta Stolica pomno prati situaciju i izražava zabrinutost zbog bilo kakvih poteza koji bi mogli dodatno ugroziti dijalog. Osim toga, Vatikan se nada da će Izraelci i Palestinci, uz pomoć međunarodne zajednice, uskoro ponovno pronaći mogućnost izravnih pregovora o sporazumu, kako bi konačno zavladao mir u Svetoj zemlji koju toliko vole Židovi, kršćani i muslimani.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon