VATIKAN U MEĐUNARODNOJ BORBI PROTIV KORUPCIJE

Predstavnici Crkve, sudske vlasti, udrugâ, kao i žrtve zločina, okupili su se 15. lipnja 2017. godine u Vatikanu na velikoj međunarodnoj raspravi o korupciji, koju je organizirao Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, u suradnji s Papinskom akademijom društvenih znanosti. Ekipa se stručnjaka okupila u svrhu kulturne borbe protiv korupcije, toga zla koje je prije svega način života i razmišljanja, izražaj mafijâ i zločinačkih organizacija. Svrha je te međunarodne rasprave uspostaviti, interdisciplinarno, zajedničke napore kako bi se usprotivilo toj pojavi koja je u središtu i knjige „Korozija“, kardinala Petera Turksona, pročelnika spomenutoga dikasterija.

Slikovni rezultat za vatikan korupcija

Tekst: Š.Š.

Foto: www.radiovaticana.va

 

Predstavnici Crkve, sudske vlasti, udrugâ, kao i žrtve zločina, okupili su se 15. lipnja 2017. godine u Vatikanu na velikoj međunarodnoj raspravi o korupciji, koju je organizirao Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, u suradnji s Papinskom akademijom društvenih znanosti.

Ekipa se stručnjaka okupila u svrhu kulturne borbe protiv korupcije, toga zla koje je prije svega način života i razmišljanja, izražaj mafijâ i zločinačkih organizacija. Svrha je te međunarodne rasprave uspostaviti, interdisciplinarno, zajedničke napore kako bi se usprotivilo toj pojavi koja je u središtu i knjige „Korozija“, kardinala Petera Turksona, pročelnika spomenutoga dikasterija.

Kako navode iz Vatikana, riječ je zapravo o suočavanju s pojavom koja vodi do toga da se gazi ljudsko dostojanstvo. Službeni Vatkan želi istaknuti da se dostojanstvo ljudi ne smije nikada pogaziti, poreći ili sprječavati. Stoga je naša dužnost, s ovim dikasterijem, znati zaštititi i promicati poštovanje dostojanstva osobe. I zbog toga nastojimo privući pozornost na tu temu – navodi kardinal Turkson.

Zaključci su na raspravi bili povjereni opunomoćenom tajniku dikasterija, nadbiskupu Silvanu Mariji Tomasiju, koji je istaknuo da je svrha rasprave senzibilizirati javno mnijenje, te početi ostvarivati konkretne korake koji mogu pomoći da se postignu politike, a možda i zakoni, koji sprječavaju korupciju. Jer, korupcija je poput crva koji se uvlači u razvojne procese siromašnih i bogatih zemalja, i uništava odnose među ustanovama i među ljudima. Stoga se trudimo ostvariti mentalitet, kulturu koja će suzbijati korupciju u svrhu općega dobra – zaključio je nadbiskup Tomasi. 

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon