VATIKAN SMATRA DA PALESTINA IMA PRAVO NA SVOJU DRŽAVU

Tekst: I. H.

Foto: DW

Suočena s nedavnim odlukama koje dovode još više u opasnost izraelsko-palestinski mirovni proces i već slabu regionalnu stabilnost, Sveta Stolica je u priopćenju Tiskovnog ureda ponovo istaknula svoje stajalište u svezi s rješenjem „dvije države za dva naroda“, kao jedinim putom da se konačno riješi vjekovni sukob. Sveta Stolica podržava pravo države Izrael da živi u miru i sigurnosti unutar granica koje priznaje međunarodna zajednica, no smatra da isto pravo pripada i palestinskom narodu i mora biti priznato, poštovano i ostvareno.

Sveta Stolica se nada da će dvije strane, izravno pregovarajući, uz potporu međunarodne zajednice i u skladu s rezolucijama Ujedinjenih naroda, pronaći pravedan kompromis koji uzima u obzir opravdane težnje dvaju naroda – piše u priopćenju Svete Stolice koje je objavljeno nakon 18. studenoga 2019., kada je državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država izjavio da izraelska naselja na području Zapadne obale nisu oprečna međunarodnom pravu.

Na taj je način administracija predsjednika Trumpa odbacila Memorandum iz 1978. godine i počela s novom politikom prema Izraelu. Glasnogovornik je palestinskog predsjednika Abu Mazena izjavio da odluka Sjedinjenih Američkih Država nije prihvatljiva, te ju treba osuditi.

Ured Ujedinjenih nacija za ljudska prava smatra da izraelska naselja na palestinskom području predstavljaju kršenje međunarodnog prava. Isto je tako i Europska unija po Visokoj predstavnici za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federiki Mogherini, iskazala neslaganje s tom odlukom, te i dalje ta izraelska naselja smatra nezakonitim. Jednodušna je i osuda mnogih zemalja koje smatraju da stajalište Sjedinjenih Američkih Država ugrožava mirovni proces na Bliskom Istoku.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon