VATIKAN REFORMIRA HRVATSKE ŽUPE

Tekst: D. D.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Kongregacija za kler Svete Stolice objavila je novi dokument koji će pomoći u reformi župnih zajednica. Naslovljen je “Pastoralna preobrazba župne zajednice u službi evangelizacijskog poslanja Crkve”. Ono što najsnažnije proizlazi iz vatikanskog Naputka jest hitnost misijske obnove, pastoralna preobrazba župe kako bi vjernici ponovno otkrili dinamičnost i kreativnost koja omogućuje da ona uvijek ide naprijed. Naime, Crkva nudi prostor svima da nađu svoje mjesto, i uvažava zvanje svakog pojedinca. Ta ideja čini jezgru Naputka o župi kojega je Kongregacija za kler odaslala 20. srpnja2020. godine.

HITNOST MISIJSKE OBNOVE

Kroz 11 poglavlja kojima je pridodan uvod i zaključak, a sveukupno ima 124 broja, dokument kojega potpisuje prefekt kardinal Beniamino Stella, ne nudi novu legislativu nego predlaže metode za bolju primjenu postojećih pravila i kanonskih normi.

Cilj vatikanskog dokumenta je potaknuti suodgovornost krštenika i promicati pastoralnu skrb utemeljenu na bliskosti i suradnji među župama. Ono što najsnažnije proizlazi iz Naputka jest hitnost misijske obnove, pastoralna preobrazba župe kako bi vjernici ponovno otkrili dinamičnost i kreativnost koja omogućuje da ona uvijek napreduje, a potpomognuta doprinosom svih vjernika.

ZAŠTITA VJERNIKA OD POLOVIČNIH SVEĆENIKA

Predstavljajući dokument mons. Andrea Ripa je istaknuo kako je jedna od njegovih zadaća sačuvati vjernike od mogućih ekstrema, poput klerikalizacije laika i sekularizacije klera, ili od promatranja trajnih đakona kao ‘polovičnih svećenika’ ili ‘nadlaika’.

Naputak je sazdan od 11 poglavlja i može se podijeliti u dva dijela. Prvo dio od 6 poglavlja nudi široko promišljanje o pastoralnoj promjeni, misijskom dosegu i vrijednosti župe u suvremenom kontekstu. Drugi dio  od 5 poglavlja bavi se sastavnicama župnih zajednica, različitim pastoralnim ulogama koje ih čine i načinima na koji se primjenjuju važeće norme.

Novi Naputak Svete Stolice slijedi međudikasterijski dokument iz 1997. godine, koji je posvećen temi „Ecclesia de mysterio: O određenim pitanjima vezanim za suradnju nezaređenih vjernika u svetoj službi svećenika“ i Naputak iz 2002. kojega je objavila Kongregacija za kler na temu “Svećenik, pastor i vođa župne zajednice“.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon