VATIKAN OBJAVIO FINANCIJE ZA 2018.

Tekst: A. M/M. Ž.

Foto: www.aif.va

Prije nekolko dana, točnije, u srijedu 22. svibnja 2019. godine,  u uredu Svete Stolice predstavljen je godišnji izvještaj Vatikanskog ureda za financijske informacije (AIF), u kojem su izložene financijske aktivnosti i statistički podaci Države Grada Vatikana, koji se odnose na 2018. godinu.

VATIKAN UKLJUČEN U SEPA

Na predstavljanju je, među ostalim, spomenuto da je zaključen proces uključenja Vatikana u SEPA-u, odnosno jedinstveno područje plaćanja u eurima, što predstavlja važan korak prema usklađivanju i učinkovitosti transfera sredstava na europskom kontinentu te pokazuje napore Svete Stolice u jačanju financijske transparentnosti.

PRAĆENJE SUMNJIVIH AKTIVNOSTI

Primijećena je sve veća učinkovitost sustava prijavljivanja sumnjivih aktivnosti obveznika. U izvještaju se, među ostalim, navodi prva presuda Vatikanskog suda za pranje novca, dok izvještaja o sumnjivim aktivnostima vezanim uz financiranje terorizma nikada nije bilo te je rizik da bi se takvo što moglo dogoditi nizak. Što se tiče preventivnih mjera protiv pranja novca, u 2018. godini obustavljene su tri transakcije te blokirani neki računi, fondovi i drugi ekonomski izvori.

Vatikanski ured za financijske informacije utemeljio je papa Benedikt XVI. 30. prosinca 2010. godine, a svoje institucionalne aktivnosti provodi u skladu s novim Statutom, koji je uveo papa Franjo 15. studenoga 2013. godine, i Zakonom br. XVIII od 8. listopada iste godine.

SPORAZUM O SURADNJI S 56 ZEMALJA

Do sada je Vatikanski ured za financijske informacije potpisao sporazum o suradnji s partnerima iz 56 zemalja sa svih kontinenata, uključujući SAD, Kanadu, Australiju, Tajvan, Indiju, kao i mnoge države Europe te Srednje i Južne Amerike. Mjesto direktora AIF-a obnaša dr. Tommaso Di Ruzza.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon