VARAŽDIN OSTAO BEZ ŠPANCIRFESTA

Razgovarala: Ines Hrain Ludošan

Foto: Grad Varaždin

Po prvi puta nakon dvadeset dvije godine, u Varaždinu neće biti Špancirfesta. O razlozima neodržavanja ove, svjetski poznate, manifestacije, razgovarali smo s direktoricom Turističkog ureda Turističke zajednice grada Varaždina, gospođom Jelenom Toth.

Hoće li ove godine biti Špancirfesta i koji je trebao biti po redu?

Ove godine na žalost neće biti Špancirfesta. Trebao je to biti 22. po redu festival. No, Turistička zajednica grada Varaždina, kao organizator Špancirfesta, ovogodišnji će festival obilježiti – online, odnosno aktivacijama na društvenim mrežama Špancirfesta pod zajedničkim nazivom Kroz uspomene smo zajedno.  Tako ćemo tijekom deset dana u periodu kada je trebao biti održan festival, 21.-30. kolovoza 2020. objavljivati video materijal u kojima ćemo se prisjetiti najboljih trenutaka u proteklih pet godina održavanja Špancirfesta te ćemo svakog dana nagrađivati najkreativnije pratitelje festivalskim nagradama.

Koji su razlozi za neodržavanje s obzirom da znamo da mnoge slične manifestacije nisu ukinute?

Odluka o neodržavanju ovogodišnjeg Špancirfesta donesena je nakon preporuka stručnih i mjerodavnih institucija. Naime, sukladno tada važećim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sve manifestacije koje podrazumijevaju okupljanje većeg broja posjetitelja potrebno je bilo zatražiti suglasnost Ministarstva kulture, što smo i napravili. Od Ministarstva kulture dobili smo mišljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da se s obzirom na epidemiološku situaciju, uzevši u obzir sve specifičnosti organizacije te broja ljudi koji posjećuju festival, ne može preporučiti održavanje festivala niti njegovih pratećih sadržaja.

U međuvremenu su objavljene i nove preporuke HZJZ za okupljanja, koje su između ostaloga podrazumijevale i vođenje evidencije sudionika na okupljanjima na kojima je predviđeno okupljanje 100 i više sudionika.

S obzirom da je na Špancirfestu, zbog specifičnosti festivala i sadržaja, nemoguće provesti mjere koje je propisao HZJZ, te s obzirom da je i HZJZ preporučio da se Špancirfest ne održi, jedina moguća odluka, koliko god ona bila teška je bila – otkazati ovogodišnje izdanje festivala.

Proteklih smo mjeseci planirali, prilagođavali planove, mijenjali koncept festivala, usklađivali ga s mjerama koje su se mijenjale, no sigurnost posjetitelja, gostiju i naših sugrađana nam je bila na prvom mjestu i morali smo ostati odgovorni te se držati preporuka zdravstvenih stručnjaka i epidemiologa.

Hoće li se sljedeće godine nastaviti održavati, ako budu zadovoljeni uvjeti?

Ovogodišnja stanka zbog izvanrednih okolnosti u kojima se našao cijeli svijet ne znači kraj najvažnije varaždinske manifestacije, Špancirfesta, koji će se sljedeće godine nastaviti i potrudit ćemo se da bude još bolji nego je trebao biti ove godine. Nadamo se i veselimo se festivalskim radostima ispunjenijoj 2021. godini.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon