ŠTO USKOK SMJERA S VIDOŠEVIĆEM?

Tekst: B. D.

Foto: Tportal/Panopticum

Kada je u studenome 2013. godine uhićen Nadan Vidošević, tadašnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), javnost je bila iznenađena razmjerima njegova bogatstva. Iako se znalo da je Vidošević relativno bogat čovjek, malo je bilo onih koji su znali da ima tako bogatu zbirku umjetnina, te da je policija samo iz njegove vile na Prekrižju izuzela 444 umjetnine, vrijedne 14,3 milijuna kuna. Prema ondašnjim izvorima iz DORH-a i USKOK-a, jedina pojedinost koja se nije znala u tadašnjem slučaju uhićenja Vidoševića jest sama finalizacija procesuiranja, jer operativni djelatnici iz USKOK-a i policije još nisu znali da li da ga skuhaju na mekano ili na tvrdo.

VJEŠTAČENJE POKAZALO BOGATSVO ALI NE I KAKO JE TO STEKAO

Naime, vještačenje pokazalo je da je nekadašnji čelnik HGK Nadan Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine stekao legalnim putem. Međutim, sudsko vještačenje je dokazalo podrijetlo 22,4 milijuna kuna, dok je ostalo sumnjivo još 9,2 milijuna kuna. Kada se tome doda ono što je još nađeno u ukupno 26 nekretnina koje obitelj Nadana Vidoševića ima u vlasništvu u Zagrebu, Splitu, Nemirama kod Omiša i Gorskom kotaru, svima U Hrvatskoj, a i šire, je postalo jasno da je na optuženičkoj klupi završio čovjek koji se s pravom može nazvati izuzetno bogatim u svjetskim okvirima.

NESRAZMJER PRIHODA I RASHODA

Kako je stekao svu tu imovinu, neračunajući polarnog medu, u kojoj je samo zbirka umjetnina procijenjena na 15,6 milijuna kuna, pitanje je kojim se tih dana bavila javnost, ali i USKOK. Istražujući svu imovinu obitelji Vidošević, USKOK je na kraju zaključio da nerazmjer između njihovih legalnih prihoda i rashoda iznosi oko 39 milijuna kuna.

Kada je nad svime što obitelj Vidošević posjeduje provedeno vještačenje, ustanovljeno je da spomenuti nerazmjer iznosi 33,4 milijuna kuna. I upravo je to bio iznos za koji je USKOK, nakon podizanja optužnice u aferi HGK-Remorker, naveo kako smatra da ga je obitelj Vidošević stekla nezakonito te da joj, sukladno tome, toliki iznos ili toliko vrijednu imovinu nakon okončanja postupka treba oduzeti pod uvjetom da Vidošević tijekom postupka ne dokaže da je sve bogatstvo koje je Uskoku sumnjivo stekao zakonito.

GUBI LI USKOK BITKU?

Sedam godina kasnije, Vidoševiću, sudeći po tome što se u posljednje vrijeme događa u sudnici zagrebačkog Županijskog suda gdje njemu i ostalim optuženicima traje suđenje za aferu HGK-Remorker, dokazivanje zakonitosti porijekla obiteljske imovine ide više nego dobro. Naime, kako je vidljivo iz sudskog vještačenja nakon nekoliko financijsko-knjigovodstvenih i građevinskih vještačenja, nerazmjer u prihodima i rashodima obitelji Vidošević pao je s 33,4 milijuna kuna na “samo” 9,2 milijuna kuna. Sudeći po sudskoj praksi na suđenjima pojedinih hrvatskih kapitalaca, a budući će sud vjerojatno zahtijevati i dopunsko vještačenje, nerazmjer od 9,2 milijuna kuna mogao bi se još dodatno smanjiti. Do tada suspektni optuženik i nekadašnji uvaženi predsjednik HGK iritira svakom svojom pojavom u javnosti ukupno građanstvo Republike Hrvatske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon