VALENCIJA

Valencija je kako statistika kaže treći grad po veličini u Španjolskoj iza Madrida i Barcelone. Statistika je inače vrlo suhoparna znanost, često podrugljivo opisana kao u aforizmu – točan zbroj netočnih podataka, i može se tumačiti na više načina. Uglavnom onako kako vam odgovara u određenom trenutku. Valencija se protiv takve statistike zdušno bori i ulaže mnogo na svim poljima koji tu i takvu statistiku površno podržavaju, jer biti treći grad po veličini ne znači biti manje važan po događanjima, kojih u Valenciji ima napretek, ili kvaliteti života koju uživaju stanovnici ovog grada ili koju mogu uživati posjetitelji u ovom zanimljivom gradu.

Valencia

Tekst: Šiško Španiček

Foto: www.valencia.com

Valencija je kako statistika kaže treći grad po veličini u Španjolskoj iza Madrida i Barcelone. Statistika je inače vrlo suhoparna znanost, često podrugljivo opisana kao u aforizmu – točan zbroj netočnih podataka, i može se tumačiti na više načina. Uglavnom onako kako vam odgovara u određenom trenutku. Valencija se protiv takve statistike zdušno bori i ulaže mnogo na svim poljima koji tu i takvu statistiku površno podržavaju, jer biti treći grad po veličini ne znači biti manje važan po događanjima, kojih u Valenciji ima napretek, ili kvaliteti života koju uživaju stanovnici ovog grada ili koju mogu uživati posjetitelji u ovom zanimljivom gradu.

Vodeni sud od tisuću godina

Vrijedna se naime gradska vlast pobrinula da podigne kvalitetu života na jednu višu razinu i to sustavno kroz posljednje desetljeće pogotovo. Od organizacije  America´s Cupa, vjerojatno glavnog događaja u svijetu jedrenja  na svjetskoj razini, do utrka Formule 1, pa do izgradnje novog stadiona lokalnog nogometnog kluba. Revitalizacija grada počela je doduše pred dvadesetak godina i idejom izgradnje „grada umjetnosti i znanosti“. Ciudad de las Artes y las Ciencias koji je osmislila  gradska vlast i dala zeleno svjetlo za izgradnju koje se prihvatio u Valenciji rođeni Santiago Calatrava već tada jedan od najcjenjenijih svjetskih arhitekata. Osigurana su prva sredstva i danas u sklopu izgrađenog postoji nekoliko objekata od  interaktivnih muzeja, prostora za koncerte ili sportske priredbe, planetarija ili otvorenih parkova koji su nastali na isušenom koritu rijeke Turia. Danas je taj kompleks ishodišna točka mnogim turistima, i sa svojim programima izložbi i, koncerata i ne zaostaje za kudikamo većim svjetskim centrima.
No nakon tog futurističkog  dijela Valencije, valja se vratiti njenim korijenima i vrlo živahnom centru u kojem se na relativno malom prostoru nalaze trgovi i zgrade  i ulice oko kojih turisti provode najviše vremena. Tako ćete ukoliko ste u Valenciju stigli željeznicom doći na vrlo lijep, prometan kolodvor pored kojeg se nalazi arena za borbu s bikovima, još uvijek u funkciji i s redovitim programom korida. Nedaleko od kolodvora i arene nalazi se najveći gradski trg na kojem se nalaze zgrada općine  i gradske pošte koja ove godine slavi stotu obljetnicu izgradnje. Obje su zgrade pravi mamac za izradu dobrih fotografija, na vrlo prometnom trgu. U nastavku šetnje dolazi se do centralnog dijela grada na kojem se nalazi i katedrala koja je građena kroz stoljeća počevši od 13., pa se njena gradnja može promatrati i kao nadogradnja stilova od gotičkog do renesansnog, baroknog , neoklasicističkog s natruhama romaničkog na čijim je temeljima (kao i na temeljima srušene džamije) sama  katedrala izrasla. Uz njen poznati zvonik Micalet  na koji se možete uspeti važno je spomenuti da se lokalne crkvene vlasti mogu podičiti činjenicom da su u posjedu kaleža za koji se smatra da bi mogao biti najbliži autentičnom svetom gralu  za kojim se traga više od 2000 godina. Još jedna od većih atrakcija u Valenciji je zasjedanje Vodenog suda čija povijest seže više od tisuću godina. Radi se o sudu koji je odlučivao o prijeporima seljaka koji su se služili sustavom navodnjavanja još u vrijeme muslimanske vladavine na Iberskim poluotokom (711-1492.) koji su ga izgradili kako bi lokalnim poljima oko grada omogućili pravodobno i kvalitetno navodnjavanje. Sud zasjeda četvrtkom točno u podne na Pl.de la Virgen.

Paella valenciana

Ukoliko pak želite pustiti da vas put odnese bez nekog pretjeranog plana, u autentičnom spletu ulica tražeći mjesto gdje bi mogli uživati u specijalitetima lokalne kuhinje nećete morati dugo lutati jer Barrio del Carmen (četvrt Carmen) pruža mogućnost pronalaska dijela muslimansko kršćanske  povijesti koji su stanovnici dijelili, ali i sadašnjosti koja je pronašla svoj dio između danas najočuvanijih gradskih vrata Torres de Quart i iz 15.st. I nešto starijih Torres de Serranos iz 14.st. između njih kao valjda niti u jednom gradu nalazi se velik broj gradskih malih trgova koji daju potrebnu živost, ali i sjajnu kulisu arhitekture koja je nekad dominirala gradom. Danas je grad tu istu živopisnu kulturološku raznolikost znao iskoristiti i dojam je posjetitelja da hodajući ulicama i trgovima sjedi u vremeplovu koji ga zna vratiti i nekoliko stoljeća unatrag, da bi ga u istom trenutku vratio u živahnu sadašnjost.
Ne treba posebno napominjati da je gastronomska ponuda sjajna od kvaltetne ribe i mesa do naravno neizostavne paelle kojoj je Valencija jedna od pradomovina. Klasična paella valenciana mora zadovoljiti nekoliko uvjeta – od pesebne vrste riže ali i posuda/tava (paella)  u kojoj pripremate jelo. Paella dopušta varijacije na izvorni recept i vrlo je važno da tava bude što starija, puna okusa pripremljenih paella, da temeljac bude kompleksan i da sama paella u konačnici  bude  što tanja što je krucijalna tajna pripreme. Ukoliko pripremate tzv. Kontinentalnu zečetina je neizostavan sastojak, dočim ona morska pruža mogućnost pripreme sa svim morskim sastojcima. Onaj završni „touch“ i boja postiže se šafranom, vrlo cijenjenim dodatkom, zapravo začinom koji je vrlo skupocjen i od čijih se 300-tinjak tisuća cvjetova napravi oko 1 kg začina koji ima prosječnui cijenu višu od 3000 eura.
Dvije lijepe zgrade koje su se smjestile jedna preko puta druge su La Lonja i Mercado central, nekadašnja burza roba, prekrasna srednjovjekovna palača i centralna tržnica jedna od najvećih u cijeloj Španjolskoj. jedna i druga zgrada vrijedne su posjeta.
Valencija u ovoj podjeli pomalo neopravdano dolazi u poretku na treće mjesto iza Madrida i Barcelone, što zbog veličine, što zbog marketinškog pristupa. No, posjet ovom lijepom gradu vrijedan je svakog sata boravka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon