UZROCI I POSLJEDICE DRŽAVNOG UDARA U HRVATSKOJ 2000. GODINE

Tekst: Panopticum

Foto: L. Hoffmann

Video: Z1 Televizija

Profesor suvremene povijesti i Koordinator odbora DP-a, dr. Josip Jurčević gostovao je u petak, 26. siječnja 2024. u Tv emisiji “Hrvatske povijesne istine” na Z1 koju uređuje i vodi Tihomir Dujmović te pritom dao niz zanimljivih osvrta kojima je privukao pažnju domaće i strane javnosti obzirom na temu razgovora o tzv. “detuđmanizaciji”.

Naime, uvodom u emisiju je naglašeno kako dolazak Stjepana Mesića na čelo države 2000. godine nije bio prožet samo neukusnim vicevima i brutalnim nasrtajem na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana koji su Mesićevim otvaranjem i razvlačenjem tajnih arhiva Ureda predsjednika putem hordi novinara punili naslovnice domaćih i stranih medija niz mjeseci nakon toga. Na taj način, kako se uvodno u emisiji navodi, došlo je do političkog i sadržajnog državnog udara protiv samih temelja Hrvatske države.

Ovom prilikom naglašavamo neke dijelove razgovora s dr. Jurčevićem u spomenutoj TV emisiji koje u kraćim crtama donosimo u nastavku teksta.

Osvrčući se na to vremensko razdoblje dr. Jurčević je napomenuo kako je politička operacija nakon smtri dr. Tuđmana izvedena u Hrvatskoj uz pomoć međunarodnih krugova, prvenstveno SAD i drugih centara bliskih Srbiji uključujući i pripadnike tzv. civilnog društva koji su bili educirani i financirani, pa čak i trenirani kako bi učinkovitije sproveli naloge iz inozemstva.

Nadalje, dr. Jurčević navodi kako je o tim događajima iz 2000. godine posebno govorio Dražen Budiša kao neposredni i ključni akter preuzimanja vlasti u Hrvatskoj zajedno s Ivicom Račanom ali je iz nekog razloga ubrzo zašutio. Osim toga, dr. Jurčević spominje da je istraživanjem ove teme naišao na niz dokumenata, pa čak i na sporazum iz 2005. godine kojim je regulirana aktivacija tzv. civilnog društa u Hrvatskoj kao uvjet pristupnim pregovorima s EU, a koja je u cijelosti naslijeđena iz bivše države, a iz koje je izašla cijela platforma Možemo!, ima u konačnici za cilj kolonizaciju kompletne Republike Hrvatske.

Osim toga, dr. Jurčević izjavljuje kako se trenutno posebna uloga i status u tom navedenom procesu daljnje regionalizacije Hrvatske dodijeljuje Srbiji, a što je posebno zabrinjavajuće, obzirom da današnji nasljednici Miloševićeve politike više ne žele Jugoslaviju već apsolutno čistu Veliku Srbiju, u granicama koje sasvim otvoreno i javno spominje dugi niz godina Vojislav Šešelj. Zbog toga, posljednjih par desetaka godina izvorni četnici potpuno otvoreno dominiraju u vlasti u Srbiji a kao primjer dr. Jučević navodi kako je upravo Aleksandar Vučić bio trećerazredni pripadnik Šešeljevog četničkog pokreta.

U takvim okolnostima, dr. Josip Jučević posebno naglašava kako je međunarodna zajednica i politički krugovi odlučili “isporučiti” Hrvatsku Srbiji kako bi je u novom preslagivanju u EU pridobili na svoju stranu budući je Srbija još jedina preostala kao zemlja ovog dijela Europe koja nije regrutirana u novi zapadni blok pod plaštom Europske Unije.

Više od gore navedenih naglasaka dr. Josipa Jurčevića moguće je saznati u priloženom videu emisije “Hrvatske povijesne istine” na internetskoj platformi YouTube, emitirane u programu Z1 televizije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon