UZAVRELI SLAPOVI KRKE

Tekst: R. F.

Foto: S.H./D.F.

U postupku pred Upravnim sudom u Splitu po tužbi dr. sc. Ljiljane Zmijanović, kojom se preispituje zakonitost Rješenja ministra Tomislava Ćorića glede izbora ravnateljice NP Krka Nelle Slavice, odbijen je zahtjev za izuzeće sutkinje koje je podnio ministar Ćorić. Rješenje naslovnog suda od 28. veljače 2020. donosimo u prilogu teksta. Naime, nakon provedenog  inspekcijskog nadzora u slučaju imenovanja Ravnateljice Javne ustanove Nacionalni park Krka Nelle Slavice, Državno inspektorat je zaključio da joj treba uručiti otkaz. Nella Slavica u trenutku izbora za ravnateljicu bila je članica dviju političkih stranaka – i HDZ-a i HNS-a. U HNS se učlanila u vrijeme Kukuriku vlade, a HDZ-ovu iskaznicu ima od 2007. godine. No, nakon što je Upravni sud poništio rješenje o njezinom izboru za ravnateljicu te ustanove, ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, ne priznajući odluku Suda po drugi puta je donio rješenje o imenovanju Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka.

MOGUĆI SUKOB INTERESA

Međutim, kako se neslužbeno može saznati zatraženo izuzeće sutkinje nije upućeno od ministra Ćorića, već od Ministarstva. Ovakav potez ministra kojeg zastupa Igor Vuković, koji osim što zastupa ministarstvo pred Upravnim sudom, bio je i član Povjerenstva koje je ocjenjivalo kompetencije kandidata, procjenjivalo njihove sposobnosti, imalo u rukama koncepcije upravljanja svih kandidata, uključivo i već legendarni plagijat aktualne ravnateljice, nitko nije mogao očekivati. Dakle, radi se o savim izvjesnom sukobu interesa. Bilo kako bilo, zahtjev za izuzeće uredujuće sutkinje predan je netom prije ročišta, a o čemu je već bilo detaljno govora i o čemu su mediji detaljno izvještavali. Da podsjetimo, Dr. sc. Ljiljana Zmijanović, je bila među kandidatima za ravnatelja NP Krka i po čijoj je tužbi Upravni sud u Splitu poništio imenovanje ravnateljice NP Krka.

ODUGOVLAČENJE SUDSKOG SPORA

Nakon podnesenog zahtjeva za izuzeće, Predsjednik Upravnog suda u Splitu Silvio Čović je donio Rješenje kojim je zahtjev za izuzeće uredujuće sutkinje odbijen. Naime, predsjednik Upravnog suda je odbio zahtjev za izuzeće sutkinje smatrajući da ne postoje nikakvi razlozi za izuzeće, a iz obrazloženja toga rješenja se može razaznati kako Predsjednik Upravnog suda odlučujući o izuzeću ocjenjuje zahtjev Ministarstva kao moguće smjeranje ka odugovlačenju Upravnog spora. Bez obzira na tijek postupka i odluku koja će uslijediti s konačnim rješenjem, odnosno presudu suda, treba kazati da je ovakva odluka, kao i obrazloženje rješenja Predsjednika Upravnog suda više nego jasan znak da postoji suverenost odlučivanja u konkretnom slučaju kao i artikulacija principa trodiobe vlasti.

SUSRET ĆORIĆA I THUNBERG

Inače, hrvatski vodeći mediji popratili su u četvrtak, 5. ožujka 2020. na izuzetno spektakularan način gostovanje ministra energetike i zaštite okoliša Tomislava Ćorića u Bruxellesu gdje je pritom ugostio Gretu Thunberg, mladu aktivisticu za spas klime, kao govornicu na početku sastanka Vijeća EU za zaštitu okoliša, kojim Ćorić predsjeda. Kao rezultat tog susreta internetom i društvenim mrežama kruži fotografija Plenkovićeva ministra s fokusom na sadržaj napisa na majici mlade aktivistice Thunberg sa zanimljivom porukom i usputnom napomenom kako je i mala Greta skužila HDZ-ove “luftinšpektore” i znanje njihovog engleskog jezika.

Inače, dok je ministar Ćorić bio na sastanku s Gretom Thunberg  Bruxellesu, vlada  RH je u Zagrebu odbila prijedlog rezolucije o klimatskoj i okolišnoj krizi suprotno zaključcima Zelenog plana Europske komisije koji je netom prije toga podržala. Radi se o dokumentu koji poziva vladu da što prije poduzmu sve potrebne korake za ograničavanje globalnog zatopljavanja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon