UTJECAJ ZELENIH POVRŠINA NA MIKROKLIMATSKE UVJETE U GRADU

Tekst: Panopticum

Foto: TZ Rovinj

U petak, 25. lipnja 2021. Centar za klimatološka istraživanja zagrebačkog PMF-a poziva sve zainteresirane na predavanje koje će održati doc. dr. sc. Mladen Maradin s Geografskog odsjeka PMF-a pod naslovom “Utjecaj zelenih površina na mikroklimatske uvjete u gradu”. Utjecaj zelenih površina na mikroklimatske uvjete posebno dolazi do izražaja na primjeru parkova, a u okviru predavanja bit će predstavljeno istraživanje nekih aspekata mikroklime zelene površine u samom središtu Zagreba koje je provedeno u Botaničkom vrtu Biološkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu.

Naime, zelene površine u gradu hladni su otoci u zagrijanom području grada. Osnovni razlog tomu je vegetacija, zbog koje podloga ne apsorbira istu količinu Sunčevog zračenja kao podloga od umjetnih materijala te brže hlađenje dugovalnom radijacijom tijekom noći. Intenzitet ohlađivanja ovisi o različitim čimbenicima – veličini zelene površine, vrsti vegetacije, dobu godine ili dana te meteorološkim uvjetima. Predavanje će se održati putem platforme Zoom (Meeting ID: 975 7212 8200, Passcode: 331317) na poveznici: https://zoom.us/.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon